Актуелности:

 

20. децембар 2006.
ОТВОРЕНО ПРЕДШКОЛСКО ОДЕЉЕЊЕ У САСТАВУ ШКОЛЕ
28/29. октобар 2006.
ОДРЖАН РЕФЕРЕНДУМ О НОВОМ УСТАВУ СРБИЈЕ
05. октобар 2006.
ПРОСЛАВА ДВОГОДИШЊИЦЕ ЛОКАЛНЕ ВЛАСТИ У ЈАГОДИНИ
28. септембар 2006.
ФК МЛАДИ РАДНИК ОСВОЈИО КУП ОПШТИНЕ ЈАГОДИНА
03. септембар 2006.
ПОСЕТА САБОРУ ТРУБАЧА У ГУЧИ
16. август 2006.
УЧЕСТВОВАЊЕ У ЕМИСИЈИ ''СВЕТ ЗАБАВЕ''
10. август 2006.
ОТВАРАЊЕ СПОРТСКОГ ТЕРЕНА
31. јул 2006.
ЗАПОЧЕТИ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ СПОРТСКОГ ТЕРЕНА
30. јул 2006.
ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА ОГЊЕНЕ МАРИЈЕ
08. мај 2006.
ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ, ДРАГАНА МАРКОВИЋА ПАЛМЕ

 

26. децембар 2006. Према годишњем извештају Службе хигијенско-епидемиолошког надзора Здравственог Центра у Јагодини једна од три јавне чесме на територији Општине Јагодина која има потпуно исправну воду за пиће је и чeсма која се налази у порти цркве Свете великомученице Марине тј. у ''Црквинама''. ОвдеОвдеОвде

20. децембар 2006. Одржана је свечаност поводом отварања предшколског одељења за децу узраста 4 до 6 година. Почетак рада је иначе, био најављен за октобар, међутим како се каснило са опремањем намештајем све је пролонгирано до сада. Иначе ово одељење похађа шеснаесторо деце из Новог и троје из Старог Ланишта, а у плану је да се прошири за још неколико малишана. Наставу води васпитачица Јелена Стошић која је иначе, из нашег села.

15. децембар 2006. У центру села урађени су завршни ''козметички'' радови на обнављању фасада на зградама. Ново рухо добили су пошта, Дом културе (са предње стране) и јавни тоалет. Такође је комплетно урађена фасада парохијског дома поред цркве. На фудбалском терену завршени су радови на изградњи свлачионице и проширивању терена.

новембар/децембар 2006. Сваки леп дан треба искористити да се нешто ново уради. Реконструисан је део крова на Дому културе, ошприцан предњи зид, а радови на фудбалском терену се настављају пуном паром и може се очекивати завршетак око 8. децембра.

10. новембар 2006. Дечија секција КУД ''Живадин Јанковић - Кум'' учествовала је на отварању изложбе ученичких радова у Културном центру у Јагодини. Том приликом деца су одиграла сплет игара из Шумадије и увеличала свечаност отварања.

28/29. октобар 2006. Као и у свим местима у Србији и у Новом Ланишту на гласачком месту 39 одржан је референдум о новом уставу републике. Од уписаних 608 гласача у списак на гласање је изашло 419 односно 69%, од тога за нови устав је било 407 (97 %), против 11 и један неважећи листић. Како је изјавио члан бирачког одбора Славољуб Стојановић гласање је протекло без икаквих проблема и никакве неправилности нису уочене.

05. октобар 2006. Организованим аутобуским превозом око 70-ак мештана Новог Ланишта учествовало је на прослави двогодишњице рада локалне самоуправе на челу са председником општине Јагодина Драганом Марковићем Палмом. На митингу на којем је присуствовало око 30000 људи приказан је полусатни филм о резултатима рада општинске власти, затим је присутне поздравио сам председник општине Драган Марковић, а на крају као специјални гост све поздравила наша најпознатија естрадна уметница Цеца Ражнатовић. Након њеног концерта скуп је завршен величанственим ватрометом.

Врх

28. септембар 2006. Фудбалери Младог радника остварили су највећи успех у својој седамдесетогодишњој историји. Постали су победници општинског купа, пошто су у финалу савладали Липар из Доњег Рачника резултатом 2:1. Више о самом сусрету можете сазнати на страници са спортским актуелностима. ОвдеОвдеОвде

09. септембар 2006. На традиционалним 15. Данима Кочине Крајине који су одржани у Кочином селу, учествовала је и дечија секција КУД-а ''Живадин Јанковић-Кум''. У склопу свог програма они су приказали сплет игара из Шумадије.

03. септембар 2006. Скоро четири хиљаде јагодинаца у организацији СО Јагодина бесплатно је посетило један од сада највећих фестивала у свету. Од око 70 аутобуса један је био резервисан за мештане Новог Ланишта. Представници локалне самоуправе у шест сати ујутру испратили су колону дугу десет километара. У Гучу, јагодински аутобуси стигли су око пола десет и тамо провели један читав дан. Дан је протекао у весељу и у звуцима трубе а повратак је био у вечерњим сатима.

Врх

25. август 2006. Организује се превоз на Сабор трубача у Гучи у недељу 3.августа. Пријаве се примају код председника месне заједнице Мишка Јовановића до 31. августа.

20. август 2006. У организацији Месне заједнице Ново Ланиште око тридесетак деце и њихових пратилаца посетило је популарно јагодинско излетиште Арачлијски поток, и уједно посетило и новоотворени зоолошки врт који се налази у оквиру њега. Организованим превозом и посетом зоолошком врту сви су били задовољни, а највише деца која су имала прилике да се упознају са бројним животињским врстама које се у њему налазе.

16. август 2006. Месна заједница Ново Ланиште синоћ је организовала посету телевизији Палма Плус и учествовање у популарној емисији ''Свет забаве'' која се емитује уживо из студија. У емисији су учествовали и најмлађи чланови културно-уметничког друштва из села. За превоз заинтересованих обезбеђен је један аутобус градског превозника ''Зоран Реисен''.

Врх

10. август 2006. Председник општине Јагодина Драган Марковић Палма са сарадницима свечано је отворио и предао на коришћење мештанима Новог Ланишта спортски терен за мале спортове који се налази у склопу школског дворишта. Чланови месне заједнице на челу са председником Мишком Јовановићем организовали су пријем гостију и припремили свечаност, међутим његову реализацију добрим делом покварила је јака киша која је падала читавог дана тако да су спремљени културно-уметнички и спортски програми морали да изостану. И поред невремена окупио се велики број мештана да би присуствовао свечаности. Неколико ТВ екипа је забележило догађај, а након свечаног отварања и поред кише настало је весеље уз музику и бесплатно пиво и сокове који су обезбеђени љубазношћу ''Јагодинске пиваре''.

Све присутне мештане поздравио је Драган Марковић Палма...

- У мају смо обећали да ћемо да направимо овај спортски терен, да ћемо асфалтирати неколико улица. Терен је направљен, а улице ћемо завршити у наредних десетак дана. Где год постоји школско двориште и имамо могућности, ми ћемо направити спортске терене у општини Јагодина јер желимо да се наша деца баве спортом, да време проводе на спортским теренима, а не у кафићима - нагласио је Марковић и осврнуо се на стање у пољопривреди: - Ова киша јесте сада покварила прославу, али ипак то је добро за пољопривреду. Ми као локална самоуправа не можемо да утичемо на цену пољопривредних производа, али тврдим да ћемо већ следеће године имати великог утицаја јер ћемо бити у парламенту и борићемо се да цена пољопривредних производа буде много већа.

Председник општине Јагодина је пожелео мештанима Новог Ланишта да се на новоотвореном игралишту што више деце бави спортом, да се организују игранке током лета уз подршку локалне самоуправе, а током зимског периода у Дому културе који ће најесен бити обновљен.

Како је најављено, осим игралишта, у овом селу ускоро ће бити поправљена и путна инфраструктура.

Врх

31. јул 2006. Данас су започети радови на изградњи спортског терена за мале спортове у дворишту основне школе, као и радови на асфалтирању појединих сокака и улица у селу. Ови послови се одвијају под покровитељством општине Јагодина, а радове изводи Дирекција за изградњу и ГП ''Пут'' из Јагодине. Након обављених радова, биће приређена велика свечаност при чему ће председник општине Драган Марковић Палма предати терене на употребу деци и омладини овог села.

Врх

30. јул 2006. Данас је у порти цркве Св. великомученице Марине на храмовну славу Огњену Марију одржан велики црквено-народни сабор пред око 1000 људи на коме је Свету Архијерејску литургију служио Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Господин Јован. Том приликом владика је свима честитао славу речима: ''Нека Господ услиши молитве свете великомученице Марине, којој је овај свети храм посвећен, на ваше добро и ваше спасење. Нека вас молитве њене обједине и уједине.''

Сваке године на овај дан мештани ланишке парохије долазе од раних јутарњих сати да својим присуством увеличају овај, у народу посебно поштован дан. Као и ранијих година, тако и ове је било доста верника из околних места што говори о пажњи према нашој вери, обичајима и традицији. Ове године због присуства епископа, као и великог броја свештеника (око 30), учешће је узео и хор јагодинске цркве као и фолклорне групе из Кочиног Села и Новог Ланишта.

Овај величанствени скуп протекао је у молитви и весељу које је настало након Литургије. Да би све протекло у најбољем реду и да би би се овај народни скуп успешно припремио велики је допринос чланова црквеног одбора парохије ланишке као и Месне заједнице Ново Ланиште која је учествовала у организацији. Уједно треба захвалити Општини Јагодина која је била покровитељ скупа.

Опширније о свечаности уз доста фотографија на следећој страни .

Врх

27. јул 2006. Започети су радови на уређењу парка на локацији старог гробља (из 19. века) у самом центру села. Почетак радова је благословио месни парох отац Дејан Павловић и уједно је обавио чин освећења. За почетак је урађена ограда и покошена трава, а затим ће уз помоћ Општине Јагодина и Градског Зеленила бити засађено зеленило, цвеће и постављене клупе како би се ово место које је дуго година неискоришћено стајало у самом центру села учинило пријатним за одмор и разоноду мештана.

21. јул 2006. У организацији Месне заједнице Ново Ланиште а уз помоћ Скупштине општине Јагодина, вечерас је на платоу испред дома културе одржана народна игранка уз пригодан културно-уметнички програм. Ово би у будућности требало да постане редовно дешавање у циљу окупљања мештана нашег и суседних села као и очувања културних вредности села.

19. јул 2006. У недељу 30. јула 2006. год. Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Господин Јован служиће Свету Архијерејску литургију у храму Свете великомученице Марине. Том приликом одржаће се као и сваке године велики црквено-народни сабор на коме се очекује велики број посетилаца. Више детаља на следећој страници

06. јул 2006. Ангажованошћу месне заједнице и уз велику помоћ Скупштине општине Јагодина и Дирекције за изградњу завршени су велики и обимни радови на обнављању мреже уличне расвете у селу, а уједно су постављени и рефлектори који ће осветљавати школу, Цркву Усп. Пресв. Богородице, као и плато испред Дома културе.

24. јун 2006. Дечија фолклорна група КУД ''Ново Ланиште'' под вођством Саше Јовановића учествовала је на Сабору народног стваралаштва у Старом Ланишту. Деца су се сјајно показала и у укупном пласману освојила друго место. После дужег времена интересовањe у селу за народно стваралаштво се буди што показује и све већи број деце заинтересоване за учешће у културно-уметничким програмима.

14 - 17. јун 2006. Уз помоћ изнајмљеног булдожера од стране Општине, уређени су сви брдски и пољски путеви и оспособљени за употребу у сусрет наступајућим пољским радовима. На иницијативу Црквеног одбора започети су радови на уређењу порте цркве Св. великомученице Марине у сусрет наступајућем празнику и у циљу припреме за дочек владике нашег Јована. Уређене су зелене површине, поткресане гране дрвећа и уређена унутрашњост трпезарије.

04. јун 2006. Данас су одржани избори за Савет Месне заједнице. Одзив гласача није био велики (око 20%), али ипак избори су протекли у фер и коректној атмосфери. Од укупно 136 изашлих гласача њих 87 (63,9%) је дало глас Мирољубу Јовановићу, 45 (33%) Драгану Митићу, док су 4 листића била неважећа (2,9%). На следећој страници можете видети састав Савета као и планиране акције које ново руководство месне заједнице намерава да предузме у циљу побољшања живота у селу. ОвдеОвдеОвде

јун 2006. У недељу 04. јуна одржавају се избори за Савет месне заједнице. Мештани бирају између две листе. Под бројем 1 је Мирољуб Јовановић, а под бројем 2 Драган Митић. На свакој од листа је уписано по 20 чланова који ће ући у савет Месне заједнице.

10. мaj 2006. Дана 08. маја 2006. председник Скупштине општине Јагодина расписао је ванредне изборе за чланове Савета месне Заједнице Ново Ланиште.

Избори ће се одржати у недељу 4. јуна 2006. год. у времену од 08 до 17 часова у просторијама Библиотеке.Заинтересовани грађани могу преузети изборни материјал уз личну карту у просторијама Општинске изборне комисије Скупштине општине Јагодина (канцеларија бр.44), почев од 12.05. 2006. године.

08. мaj 2006. Данас је у оквиру својих редовних активности посета селима, у Новом Ланишту боравио председник скупштине општине Јагодина Драган Марковић - Палма. Сеоски збор је одржан у згради основне школе.

Врх

   Том приликом председник општине је истакао да ''Само домаћинским радом, великом штедњом и залагањем, општинско руководство је направило резултате због којих јагодинска општина има изузетно велики рејтинг у Србији'', и додао ''да ће локална самоуправа и убудуће бити на услузи грађанима''. Поред тога обећано је настављање радова у селу на побољшању и уређењу сеоских путева и комуналне инфраструктуре.

 Поред председника општине Драгана Марковића збору грађана су присуствовали његов заменик Петар Петровић, председник Скупштине општине Јагодина Ратко Стевановић, заменик председника Скупштине општине Јагодина Милован Милићевић и директор Дирекције за изградњу града Миодраг Јевремовић.

Април 2006. Запажен старт још једног младог спортисте из Новог Ланишта. Јагодина је добила још један спортски клуб у једном релативно новом спорту на нашим просторима, а његове боје са успехом брани и Жарко Милошевић из Новог Ланишта. Наиме, ради се о клубу америчког фудбала Strawberry Celts (Јагодински Келти). На премијери у Јагодини, и првој утакмици за клуб иначе, Жарко је био међу најзапаженијим појединцима на терену. Иако су изгубили од искусније екипе Pozarevac Outlaws оставили су сјајан утисак на многобројну публику и наговестили још сјајније партије.

На следећој страници можете погледати неколико фотографија са овог узбудљивог сусрета. ОвдеОвдеОвде

Март 2006. Као и већина Србије и Ново Ланиште има великих проблема са поплавама. Највећи проблем представљају подземне воде, а имајући у виду близину Велике Мораве очекује се још већи водени талас. Поплављен је велики број плодних ораница, а такође и добар део домаћинстава у нижем делу села има воду у својим двориштима и подрумима.

На следећој страници можете погледати фотографије поплављених подручја. ОвдеОвдеОвде

 

 

Почетна страна