Актуелности:

 

децембар 2007.
12. новембар 2007.
09. октобар 2007.
15. септембар 2007.
12. август 2007.
11. август 2007.
04. август 2007.
30. јул 2007.
03. јул 2007.
30. јун 2007.
јун 2007.
09. јун 2007.
19. мај 2007.
18. мај 2007.
13. мај 2007.
14. април 2007.
12. април 2007.
март 2007.
22. март 2007.
17. март 2007.
03. март 2007.
фебруар 2007.
21. јануар 2007.
јануар 2007.
јануар 2007.

 

28.децембар 2007. Вечерас је у сали дома културе у Старом Ланишту у заједничкој организацији Месних заједница Ново и Старо Ланиште, а под покровитељством Скупштине општине Јагодина одржан целовечерњи концерт народне музике на коме су наступили наши познатни естрадни уметници Снежана Ђуришић и Милан Бабић, уз пратњу оркестра Бобана Нешића. Накод њиховог наступа наставило се са игранком за све присутне мештане.

децембар 2007. Већ извесно време, мада то нисмо забележили на овим страницама, село Ново Ланиште је представљено на највећој светској интернет енциклопедији - Википедији, и то на српском, енглеском и француском језику. Поред саме презентације села, посебне странице заузимају и историјске личности из села, Вукоман, Петар и Миливоје Арачић, као и Живадин Јанковић Кум.

12. новембар 2007. Почетак туристичког развоја нашег села обележен је скромном разгледницом која приказује храм Свете великомученице Марине. Oво je само први у низу пројеката који су у плану да свету прикажу наше село.

09. октобар 2007. Скупштина општине Јагодина поводом 17. октобра, Дана ослобођења општине од фашизма, одлучила је да плакету општине и новчани износ од 100.000 динара додели Градском позоришту, Друштву добровољних давалаца крви “Драган Симијоновић - Сики” у Ракитову и Одреду извиђача “Бошко Ђуричић”, као и 14 најбољих ученика из свих основних и средњих школа и четворо успешних спортиста. Сви појединци ће добити новчани износ од по 50.000 динара.

Међу тих 14 ученика нашао се и Никола Андрејић, ученик 6. разреда ОШ ''Љубиша Урошевић''. Реч је о једном веома паметном и надасве надареном ученику који својим знањем предњачи међу вршњацима. Он је постигао високе пласмане на неколико општинских такмичења из различитих предмета (историја, математика, биологија, физика и српски језик), учествовао је и освајио добре пласмане и на регионалним такмичењима из историје и физике. Такође у слободно време учествује у раду КУД-а, а игра и фудбал у пионирској екипи ФК Младог радника.
 
 

15. септембар 2007. На традиционалним 16. Данима Кочине Крајине који су одржани у Кочином селу, поред многобројних учесника учествовао је и КУД ''Живадин Јанковић-Кум''.

У склопу свог програма они су приказали сплет игара из Шумадије, као и свирање на фрули и хармоници.

Врх

12. август 2007. Као и сваке године, и на овогодишњи Сабор у Гучи, трећи пут за редом, Јагодинци су ишли организовано. Из Јагодине су кренула 82 аутобуса и око 4.000 људи, међу којима су око 60 одсто чинили млађи од 30 година. Наравно један аутобус је био резервисан и за новолаништанце. Општина им је обезбедила сендвиче и пиће. Конвој аутобуса пратила је полиција, а био је обезбеђен несметан пролазак кроз Крагујевац и Чачак да не би дошло до раздвајања колоне.

Овогодишњи Сабор био је рекордан по броју окестара и по питању посете, јер је око 200 најбољих трубача из Србије непрекидно трубило, а процењује се да је Гучу посетило око 600.000 људи, од којих велика већина странаца, највише словенаца, француза, немаца...

Врх

11. август 2007. Невреме које је у суботу по подне захватило подручје Јагодине, Рековца, Ћуприје, Параћина и Деспотовца, нанело је велике штете, нарочито на подручју јагодинске општине. Разбијени су црепови на више стотина кућа, уништени су пољопривредни усеви, попуцале су велике стаклене површине а страдали су и аутомобили на којима су разбијена стакла и улубљена лимарија. Највише погођена села у црновршком крају, као и Вољавче, Буковче, Рибник, Старо и Ново Ланиште и градска насеља Стрелиште, Табане и Липар.

Киша и град, величине јајета, у два таласа су захватили подручје Поморавског округа и за десетак минута уништено је све оно што је стварано не само на пољопривреди ове године, већ и многа материјална добра за која је потребно издвојити доста пара. Праве размере штете знаће се тек када општинске комисије за процену штете обићу сва домаћинства и увере се на лицу места шта је све уништено.

 

 

 

 

 

 

04. август 2007. Јака киша и невреме спречила је одржавање Фестивала традиционалних песама Шумадије и Поморавља које је требало да се одржи у ново изграђеном објекту испод записа у Старом гробљу. Међутим присебношћу организатора пронађено је алтернативно решење, те је фестивал одржан у сали дома културе у Старом Ланишту. Овим путем се наравно, захваљујемо Месној заједници Старо Ланиште на помоћи.

На овом фестивалу, првом по реду, који ће надамо да заживи и постане традиционалан, учествовале су певачке групе из следећих села: Ловци, Милошево, Доњи Рачник, Шуљковац, Кочино село, Буковче, Бошњане код Варварина и Ново Ланиште, док је у ревијалном делу учествовало дечје певачко друштво КУД-а ''Каблови'' из Јагодине.

За републичку смотру народног стваралаштва која ће се одржати у Приликама код Ивањице 17. августа квалификовале су се женска певачка група КУД-а ''Младост'' из Ловаца, женска певачка група КУД-а ''Радислав Никчевић'' из Милошева, женска певачка група КУД-а ''Ђердан'' из Доњег Рачника и мушка певачка група КУД-а ''Александар Стефановић'' из Шуљковца.

За најбоље женске певачка група проглашене су оне из Ловаца, Милошева и Доњег Рачника, а за најбољу мушку певачку групу она из Бошњана.

Најбољи женски солиста је Драгица Стаменковић из Ловаца, најбољи солиста у оквиру мушких певачких група Драган Јевтић из Шуљковца, најбољи млади извођач српских песама Јелена Николић из Кочиног Села, а најбољи солиста у оквиру женских певачких група Душица Николић из Новог Ланишта.

Награду за најбољу интерпретацију освојила је Милева Обреновић из Милошева, а за најбоље стилски изведену песму Владанка Стојановић из Доњег Рачника, док је награда за најбољу једногласну мушку интерпретацију припала је мушкој певачкој групи КУД-а ''Младост'' из Буковча.

Манифестацију је успешно организовао Центар за културу из Јагодине, из помоћ МЗ Ново Ланиште, КУД-а ''Живадин Јанковић – Кум'', подручног одељења ОШ ''Љубиша Урошевић'', а под покровитељством СО Јагодина.

Врх

31. јул 2007. Све је спремно за Први сабор Изворних песама Шумадије и Поморавља који ће се одржати у суботу испод старог записа на новосагарађеној летњој позорници. Још само да време послужи, и не буде кише.

30. јул 2007. Као и сваке године, на дан Св. великом. Марине у порти наше истоимене цркве окупи се велики број верника како би прославио овај дан. Ове године празник је пао у радни дан, што се и одразило на посету, а и у односу на прошлу годину нисмо имали канонску посету нашег преосвешћеног владике шумадијског Јована. Свету архијерејску литургију служио је у име Владике Јована Архијерејски намесник белички протојереј ставрофор Радослав Станковић, уз саслужење пароха ланишког Дејана Павловића.

Врх

20. јул 2007. По трећи пут у последњих годину дана чланови КУД-а ''Живадин Јанковић - Кум'' и мештани Новог Ланишта учествовали су у популарној емисији ''Свет забаве'' Телевизије Палма плус из Јагодине која се емитује уживо из студија.

20. јул 2007. Пошто се приближава прослава Св. Мученице Марине која је црквена слава и дан окупљања великог броја верника код Црквина настављене су припреме уређењем порте. Постављена је нова улазна капија од метала уместо старе дрвене. Капију су на сопствену иницијативу урадили чланови црквеног одбора Милорад Милосављевић (и одборник у СО Јагодина) и Саша Лукић, а у њеном постављању учествовали чланови ц.о. и мештани Бобан Андрејић, Драгослав Гајић, Ненад Марјановић и председник Месне заједнице Мирољуб Јовановић док је свештеник Дејан Павловић на крају освештао капију. Уједно се и наставило уређење објеката и кошење траве.

03. јул 2007. Као што је било и планирано започети су радови на изградњи објекта и летње сцена испод записа у самом центру села. Уједно је и улепшан парк ''Старо гробље'' новим расадима цвећа које је Месна заједница добила разумевањем Фонда за екологију Дирекције за изградњу и уређење Јагодине. Позиву да се помогне одазвао се велики број мештана тако да обезбеђена неопходна финансијска средства, а такође и доста мештана се одазвало добровољним радом тако да је очекивати да се овај објекат и целокупно уређење заврши у што скоријем времену.

Врх

30. јун 2007. КУД-ови ''Живадин Јанковић - Кум'' и ''Александар Стефановић'' из Шуљковца, као и удружење грађана ''Етно форма'' из Јагодине представљали су нашу општину на традиционалној смотри ''Етно фестивал 2007'' који се одржава у Голупцу на обали Дунава, код Великог Градишта.

На овој смотри учествовало је више од 40 Културно-уметничких друштава из Источне Србије, Шумадије, Поморавља и Мачве, а наш КУД се представио изворном народном песмом певачке групе коју чине Милена Милосављевић, Мира Миладиновић и Душица Николић, игарама из Шумадије, као и народном песмом у извођењу Душице Николић.

Ово је иначе, прво гостовање КУД-а ван границе наше општине од како је обновљен његов рад прошле године. На овоме се неће стати, јер су већ добијени позиви за учествовање на још неколико манифестација народног стваралаштва током ове године.

Врх

23. јун 2007. У организацији Општине Јагодина и ове године је настављено одржавање пољских путева машинама. Данас су урађени сви путеви, почишћене све врзине које су зарасле у коров и жбуње, проширени путеви како би се могла несметано одвијати предстојећа жетва.

јун 2007. Месна заједница Ново Ланиште у договору са црквеном општином парохије ланишке покренула је акцију за обнову зграде која је некада постојала на месту код записа у самом центру села, тачније у такозваном ''Старом гробљу''. Планирано је да се изгради порта која ће служити за окупљања мештана приликом сеоских славља и литија, а поред ње ће бити изграђена летња позорница на којој ће се одржавати сабори и приредбе током лета. Пошто се у непосредној близини сређује и парк, биће то јединствен објекат у самом центру села.

Материјална средства ће бити прикупљена добровољним прилозима грађана као и средствима Месне заједнице. Почетак изградње је почетком јула, а завршетак је планиран крајем јула када ће бити одржано и такмичење певача изворних народних песама из целе Србије.

Запис

 

 

 

 

 

 

09. јун 2007. По 10. пут у Старом Ланишту, у сенци древног храста - Записа, на летњој позорници одржан је Сабор народног стваралаштва ''Света Тројца'' на којем су наступила бројна Културно-уметничка друштва, а међу њима и КУД ''Живадин Јанковић - Кум''. Од поменутих КУД-ова наступили су: ''Посело'' из Главинаца, ''Младост'' из Ловаца, ''Радислав Никчевић'' из Милошева, ''Коча Анђелковић'' из Кочиног Села, ''Александар Стефановић'' из Шуљковца, домаћин КУД ''Свилен конац'' из Старог Ланишта, а из суседних општина наступили су: ''Моравски вез'' из Супске код Ћуприје, ''Света Тројца'' из Бобова код Свилајнца и ''Светозар Марковић'' из Медвеђе код Деспотовца. Уз одличну организацију и велики број учесника приказано је народно стваралаштво, изворна песма, игра и свирање на изворним иструментима. Међу награђеним учесницима нашла се и наша група певача: Милена Милосављевић, Мира Миладиновић и Душица Нешић.

Врх

19. мај 2007. Настављене активности КУД-а ''Живадин Јанковић-Кум''. Данас је одржана 6. Смотра фолклорних ансамбала и КУД-ова општине и округа - ''Моравски вез'' у селу Милошеву. На овој традиционалној смотри учествовала су четири КУД-а која су освојила прва места на овогодишњим ''Сусретима села'' и то: ''Посело'' из Главинаца, ''Света Милановић-Поте'' из Багрдана, ''Живадин Јанковић-Кум'' из Новог Ланишта, као и домаћини ''Радислав Никчевић'' из Милошева. Такође су гостовали и КУД-ови из других општина и то: ''Света Тројица'' из Бобова код Свилајнца, ''Рузмарин'' из Драгова код Рековца, ''Драгослав Лазић'' из Стубице код Параћина и ''Моравски вез'' из Супске код Ћуприје. Представили су се и гости из Републике Српске, КУД ''Младост'' из Велике Обарске код Бијељине.

Врх

18. мај 2007. На традиционалној смотри вртића и предшколаца које сваке године организује СО Јагодина, у јагодинској хали спортова учествовали су и предшколци из Новог Ланишта са својом тачком у кореографији васпитачице Јелене Стошић.

Врх

15. мај 2007. Као и прошле године, КУД ''Живадин Јанковић - Кум'' је учествовао у популарној емисији ''Свет забаве'' Телевизије Палма плус из Јагодине која се емитује уживо из студија. Овај пут су учествовали дечији и омладински фолклор који су приказали сплет игара из Шумадије. Такође у студију се нашло и педесетак мештана који су на снимање дошли организованим превозом, аутобусом градског превозника ''Зоран Реисен''.

Врх

13. мај 2007. На летњој позорници на Ђурђевом Брду, у Јагодини, одржано је завршно вече манифестације ''Сусрети села 2007'', на којој су учествовали КУД-ови из 10 села која су и учествовала у овогодишњем такмичењу са својим најбољим тачкама. Међу њима КУД-а ''Живадин Јанковић - Кум'' се представио са два омладинска фолклора и драмском секцијом.

13. мај 2007. Скупштина општине Јагодина и ове године обезбедила превоз за 1.500 пољопривредних произвођача из јагодинске општине. Овогодишњи, 74. Пољопривредни сајам у Новом Саду посетило је и 1.500 Јагодинаца, а међу њима и 50 лаништанаца. У недељу ујутро пут Новог Сада кренуло је 26 аутобуса у организацији Скупштине општине Јагодина. Општина је сносила трошкове пута, улазница на сајам, а били су обезбеђени и сендвичи и сокови. За пољопривредне произвођаче из јагодинске општине, који су показали велико интересовање за одлазак на сајам, ово је била прилика да виде иновације у области пољопривреде, сточарства и механизације.

Највећа сајамска приредба у Југоисточној Европи из области пољопривреде отворена је 12. маја и трајаће до 19. маја. Своје производе изложило је више од 2.000 излагача из више од 60 земаља света. Тако ће новосадски Пољопривредни сајам бити центар агробизниса у Европи. Главни садржаји сајма су пољопривредна механизација, прехрамбени производи, производи ратарства, повртарства и воћарства, као и изложба стоке. Учеше на сајму узели су страни произвођачи из Немачке, Аустрије, Чешке, Мађарске, Словеније, Хрватске, Македоније, Италије, Кине, Сједињених америчких држава.

Врх

14. април 2007. Дечији и омладински фолклор КУД-а ''Живадин Јанковић - Кум'' узео је учешће на традиционалној Шестој смотри дечијег стваралаштва у селу Багрдан. Учествовало је десет екипа (''Младост'' из Буковча, ''Коча Анђелковић'' из Кочиног Села, ''Александар Стефановић'' из Шуљковца,''Ђердан'' из Доњег Рачника, ''Живадин Јанковић-Кум'' из Новог Ланишта, ''Посело'' из Главинаца, ''Младост'' из Ловаца, ''Радислав Никчевић'' из Милошева и ''Света Милановић-Поте'' из Багрдана, док су у ревијалном делу програма наступали чланови КУД-а ''Каблови'' из Јагодине), а такмичило се у четири дисциплине: изворне игре и игре у кореографији за узрасте I-IV и V-VII разред. Наша екипа је освојила два друга, једно треће и једно четврто место. Иначе победници ће представљати општину на међуопштинској смотри која ће се одржати у Свилајнцу.

Врх

12. април 2007. Са првим пролећним даном и лепим временом у организацији МЗ Ново Ланиште настављено је уређење парка ''Старо гробље'' у самом центру села. Уз добар одзив старијих али и деце која су помагала, покошена је трава засађено цвеће и уређена ограда. Иначе ово уређење материјалом је помогао Фонд за екологију Дирекције за изградњу и уређење Јагодине, а ускоро треба очекивати и засађивање ниског растиња и дрвећа које ће нам такође обезбедити Одељење за урбанизам Дирекције за изградњу града.

Врх

март 2007. Након завршених свих реванш такмичења у ''Сусретима села'' и након свих пребројаних гласова овогодишњи жири је прогласио коначан редослед учесника овогодишњег такмичења. Прво место у конкуренцији десет екипа је освојила екипа из Милошева, друго екипа из Главинаца, треће екипа из Багрдана, четврто место деле екипе из Кочиног села и Буковча, а пето место у коначном пласману је освојило КУД ''Живадин Јанковић - Кум'' из Новог Ланишта. Ово је заиста сјајан резултат, јер као што је познато Ново Ланиште се 18 година није такмичило у ''Сусретима села''.

март 2007. Познати виноградар из нашег села Дарко Јовић учествовао је и освојио прво место у категорији црвених вина на традиционалним седмим сусретима ''Дани вина'' у селу Трешњевица код Параћина.

22. март 2007. Већ традиционално сваке године на дан Младенаца одржава се парастос испред спомен плоче на Дому културе погинулим мештанима нашег села Бобану Марјановићу и Срђану Радовановићу који су своје младе животе оставили на ратиштима Косовa и Вуковарa. Парастос је служио месни парох Дејан Павловић уз присуство представника месне заједнице, представника удружења бораца, општинске власти, родбине и пријатеља настрадалих ратника као и деце из школе који су положили цвеће и одали пошту.

Као и увек овај дан нам служи да обновимо сећања на наше настрадале другове који су своје животе положили на бранику отаџбине.

Врх

17. март 2007. Догаћај на који се чекало годинама одиграо се вечерас, нажалост пошто се у међувремену сала Дома културе у нашем селу урушила узвратно домаћинство у манифестацији ''Сусрети села 2007'' приредили смо у суседном Старом Ланишту. Наравно треба захвалити Месној заједници Старо Ланиште и КУД ''Свилен конац'' на несебичној помоћи приликом организације овог сусрета. Догађај за памћење и по приказаном квалитету фолклора као и по посећености. У препуној сали Дома културе наш КУД је надиграо госте из Багрдана. Резултат по оствареним дисциплинама је био 263:207, међутим у коначном збиру багрданци су победили са 6 поена разлике. Наравно као и увек резултат је био у другом плану, а ово вече остаће у дугом сећању многима.

Врх

На следећој страни погледајте много више фотографија са овог догађаја

3. март 2007. Одржан је први такмичарски сусрет у оквиру манифестације ''Сусрети села 2007''. Културно-уметничко друштво ''Живадин Јанковић - Кум'' је у надметању са знатно искуснијом екипом из Багрдана изгубило са незнатном разликом, али поред свега највећи успех није резултат већ то што се ангажованошћу Савета месне заједнице, а нарочито њеног председника Мирољуба Јовановића након 18 година у селу поново покрећу културне манифестације.

Врх

1. март 2007. Генералну пробу пред одлазак на ''Сусрете села 2007'' у Багрдан, Културно-уметничко друштво ''Живадин Јанковић - Кум'' одржало је у сали Дома културе у Старом Ланишту. Као што је познато, због тога што није у могућности да приредбе одржава у свом селу, друштво је принуђено да гостује по околним селима. Овај пут остварен је договор са Месном заједницом Старо Ланиште тако да смо добили на употребу њихов Дом културе, па ће се реванш са багрданцима одиграти овде а не као што је раније најављено у Кочином селу. Пошто је њихово Културно-уметничко друштво ''Свилен конац'' због финансијских средстава одустало од овогодишњег такмичења успостављена је добросуседска сарадња два села тако да ће овај пут неколико учесника из Старог Ланишта појачати наше редове.

Врх

2. фебруар 2007. Данас су извучени парови за такмичење у манифестацији ''Сусрети села 2007''. Ново Ланиште ће се надметати са екипом Багрдана. Прва приредба ће бити у суботу 3. марта у Багрдану, а реванш је 17. марта у Кочином селу.

Као што је познато Дом културе у Новом Ланишту је у руинираном стању (недостаје скоро читава кровна конструкција) тако да је Културно-уметничко друштво принуђено да своје приредбе у зимском периоду (летос су биле на платоу испред дома) организује у другим местима. Месна заједница Ново Ланиште је добила чврста уверавања од Скупштине општине Јагодина да ће тај проблем у току ове године бити решен и да ће центар села поново изгледати као некад.

јануар 2007. После вишегодишње паузе, која је у Новом Ланишту трајала пуних 18 година, културно-уметничко друштво ''Живадин Јанковић - Кум'' се на иницијативу и уз подршку месне заједнице Ново Ланиште пријавило за манифестацију под називом ''Сусрети села 2007''. Ове године такмичиће се 11 екипа-села: Буковче, Старо и Ново Ланиште, Кочино Село, Главинци, Милошево, Багрдан, Доњи Рачник, Ловци, Кончарево и Шуљковац.

Такмичење се одвија кроз две приредбе (гостовање и домаћинство), стартује последње недеље фебруара и траје до прве недеље априла - када ће бити проглашени победници. За победнике награде (новац за прва три места и награде по дисциплинама) обезбеђује СО Јагодина.

- Очекује се оштра конкуренција јер је већи одзив села него ранијих година. Примера ради, Шуљковац се пријавио после 15 година паузе, а Ново Ланиште после 17. Чини се да је на пораст популарности утицала и чињеница што је манифестацији враћено старо име - ''Сусрети села'' уместо досадашњег ''Такмичење села'' како се звала претходне три године. До краја јануара знаће се распоред парова и сатница - објашњава Жарко Петровић, организатор програма и Културно-просветној заједници Јагодине која је организатор ове традиционалне манифестације.

21.јануар 2007. Као и свуда у Републици и у Новом Ланишту на бирачком месту број 39. одржани су избори за Народне посланике у Народној Скупштини Републике Србије. Одзив гласача је био велики, односно од укупно уписаних 609, на изборе је изашло 321 тј. 52,71%.

Резултати избора на бирачком месту 39 су следећи:

1.
Демократска странка - Борис Тадић
20
2.
Г17 Плус - Млађан Динкић
10
3.
ЛДП - ГСС - СДУ - ЛСВ - Чедомир Јовановић
6
4.
Српска радикална странка - Војислав Шешељ
74
5.
Демократска странка Србије - Војислав Коштуница
172
6.
Покрет снага Србије - Богољуб Карић
4
7.
Српски покрет обнове - Вук Драшковић
9
8.
Савез војвођанских Мађара - Јожеф Каса
1
9.
ПУПС - СДП - Ј . Кркобабић - Н . Човић
5
10.
Коалиција Листа за Санџак - др Сулејман Угљанин
 0
11.
Социјалистичка партија Србије
9
12.
Бранко Павловић - Зато што мора боље
1
13.
Коалиција Војвођанске партије - мр Игор Курјачки
/
14.
Унија Рома Србије - др Рајко Ђурић
1
15.
Реформистичка странка - др Александар Вишњић
/  
16.
Демократска заједница Србије - др Обрен Јоксимовић
/
17.
Коалиција Албанаца Прешевске долине
18.
Социјалдемократија - Ненад Вукасовић
/
19.
Коалиција Мађарска слога–А.Агоштон - др Пал Шандор
20.
Ромска партија - Шајн Срђан
/
Врх

јануар 2007. Бактериолошка и хемијска анализа воде са 32 јавне чесме и 43 локална водовода у општини Јагодина, показала је да се у селима пије нездрава вода. Најчешћи узрок бактериолошког загађења је ешерихија коли, док је хемијско загађење најчешће проузроковано амонијаком. У годишњем извештају Хигијенско- епидемиолошке службе Здравственог центра у Јагодини се наводи да је анализа воде на јавним чесмама показала да је за пиће исправна вода на само три: у Градском излетишту "Ђурђево брдо", "Илијин кладенац" у селу Мајуру и на чесми у порти цркве "Огњена Марија" у селу Ново Ланиште, док је 29 чесама неисправно.
Као могуће узроке неисправности воде наводе се временске прилике, продор површинских вода у каптаже и резервоаре, као и небрига становништва.
 

јануар 2007. За 21. јануар расписани су избори за народне посланике у скупштини Републике Србије. У МЗ Ново Ланиште избори ће се одржати у просторији Дома културе на бирачком месту бр. 39.