Актуелности:

 

12. децембар 2008.
20. септембар 2008.
15. септембар 2008.
06. септембар 2008.
21. август 2008.
12. и 17. август 2008.
15. август 2008.
10. август 2008.
08. август 2008.
30. јул 2008.
30. јул 2008.
27. јул 2008.
19. јул 2008.
12. јул 2008.
21. јун 2008.
13. јун 2008.
12. јун 2008.
24. мај 2008.
11. мај 2008.
10. мај 2008.
07. мај 2008.
07. мај 2008.
УЧЕНИК НИКОЛА АНДРЕЈИЋ НА РЕПУБЛИЧКИМ ТАКМИЧЕЊИМА У ЗНАЊУ
19. април 2008.
05. април 2008.
04. април 2008.
02. април 2008.
01. април 2008.
30. март 2008.
28. март 2008.
22. март 2008.
02. март 2008.
03. фебруар 2008.
31. јануар 2008.
27. јануар 2008.
20. јануар 2008.
 

12.децембар 200. У организацији Месне заједнице Ново Ланиште, као и Друштва Добровољног Давалаштва Крви ''Драган Симијоновић Сики'' – Ракитово и његовог Актива из Новог Ланишта са успехом је одржана акција прикупљања крви. У згради основне школе окупио се велики број хуманих људи који су ту своју хуманост исказали на делу дарујући ову драгоцену течност. Ово је први сусрет оваквог типа након више година, а планирано је да се одржава сваке године од сада. Поред многобројних спонзора, акцију су помогли Скупштина општине Јагодине и Црвени Крст. Прикупљено је 24 јединице крви која ће се употребити за болеснике у Здравственом центру.

Врх

20. септембар 2008. Jош један веома важан пројекат у селу. Започела је гасификација, односно постављање цеви које ће бити у могућности да доведу гас до сваког заинтересованог домаћинства. Овај пројекат финансира општина Јагодина.

Врх

15. септембар 2008. На традиционалним 17. Данима Кочине Крајине који су одржани у Кочином селу, учествовали су и чланови КУД-а ''Живадин Јанковић-Кум''. У ревијалном делу приказали су свој програм са којим су ове године учествовали на многобројним културно-уметничким манифестацијама широм Србије.

Врх

Фотографије можетe погледати у фотогалерији

06. септембар 2008. Чланови КУД-а ''Живадин Јанковић Кум'' имали су част да отворе традиционални Сајам Меда и производа од меда који се одржава у Јагодини на платоу иза фонтане у центру града.

Врх

21. август 2008. Кроз село је започето постављање новог оптичког кабла за потребе ПТТ-а, чиме ће се надамо се отворити могућност за проширење постојеће телекомуникационе мреже, и остварити бољи и бржи телефонски и интернет саобраћај са светом.

Врх

17. август 2008. На последњем гостовању овог лета КУД ''Живадин Јанковић - Кум''поново је наступио на градском тргу у Ћуприји на вечерима песама и игара из Србије. Осим играчког наступа публици се представио и Саша Јовановић својом соло тачком на хармоници.

Врх

15. август 2008. Још једна манифестација на којој су учествовали чланови КУД-а ''Живадин Јанковић - Кум'', овај пут заједно са члановима КУД-а ''Радислав Никчевић'' из Милошева као представници општине Јагодина на ''Старчевачком поселу'' у Старчеву, општина Петровац. Осим такмичарског дела имали смо прилику и да се упознамо са природним лепотама Хомољског краја, пролазећи кроз Горњачку клисуру и посетом чувеном манастиру Горњак. Што се тиче саме манифестације, карактерише је изузено добра организација, гостопримљивост домаћина и велики број учесника из околних села. Као једини гости из друге општине имали смо прилику да одржимо једносатни заједнички програм и том приликом чланови нашег КУД-а су имали наступ који се састојао од три тачке игара из Србије у кореографији као и соло тачком на хармоници Саше Јовановића, док су Милошевци наступали са изворним песмама и играма са Косова и Метохије и Старе планине.

Врх

12. август 2008. КУД ''Живадин Јанковић - Кум'' са млађом омладинском секцијом учествовао је на вечери фолклора у центру Ћуприје у оквиру манифестације ''Културно лето - Ћуприја 2008'', којом приликом су извели Изворне и игре из Србије у кореографији. На истом месту у недељу ће се појавити и старија омладинска група са играма у кореографији.

Врх

11. август 2008. Јуче је, у организацији и о трошку Скупштине града Јагодине, више од 4.000 грађана Јагодине посетило 48. Сабор трубача у Гучи. Од раних јутарњих часова јуче су се у граду Јагодини и околним селима, формирале колоне аутобуса који су грађане Јагодине, њих 4384, одвезли на финале највећег светског фестивала фолклора, 48. Сабора трубача у Гучи. Ово је петнаеста година како из Јагодине креће најмасовнија колона у Гучу. Све је о трошку и у организацији Скупштине града Јагодине, од пута, сендвича, напитака, до улазница за Сабор. Испред наплатне рампе у Јагодини јуче се могла видети импозантана слика – колона од 87 аутобуса који су из Јагодине кренули пут Гуче. Грађани су били видно расположени због одласка на Сабор трубача.

Врх

Јагодинце су поздравили и зажелели им сретан пут, заменик градоначелника Јагодине, Петар Петровић и председник Скупштине града, Ратко Стевановић. - Као и ранијих година, и ове године, из града Јагодине пут Гуче на 48. Сабор трубача кренуће преко 4.000 грађана града Јагодине у 87 аутобуса. Организација је за сада одлична, сви путници су добро расположени, и ми очекујемо да ће се лепо провести на овом Сабору, да ће са њега донети лепе утиске, и да ће их пренети својим комшијама и пријатељима који нису могли ове године да иду. Гуча је бренд Србије, Гучу Јагодина поштује већ више од 15 година, и тако ћемо наставити и даље док је ова локална самоуправа на власти у граду Јагодини, на задовољство свих његових грађана, рекао је на поласку за Гучу заменик градоначелника Јагодине , Петар Петровић.

08. август 2008. У Селу Сиколе код Неготина традиционално се одржавају дани ''Чучук Стане'' на којима су ове године по први пут наступили и чланови КУД-а из Новог Ланишта. Као и сви учесници и Лаништанци су имали прилику да се сјајно забаве и уживају у гостопримству мештана, а и да учествују у традиционалним народним играма бацању камена са рамена, надвлаћењу конопца, скоку у даљ, избору најбрже преље, па и у избору за најлепшу девојку. Што се тиче такмичарског дела, учествовало је неколико екипа из Зајечара и околине, а наш КУД је освојио убедљиво прво место. Треба поменути и да је наша Милена Милосављевић освојила прво место за најбрже предење вуне, док је Ивана Јовановић била друга пратиља у избору најлепших девојака.

Врх

30. јул 2008. КУД ''Живадин Јанковић - Кум'' наставља своје летње активности. Омладински фолклор учествовао је на Сабору Огњене Марије у селу Забрега код Параћина. Поред нашег учествовали су и КУД-ови из општина Ћуприја, Параћин, Бољевац и женска певачка група из Раче Крагујевачке.

Врх

30. јул 2008. У храму Свете мученице Марине у Црквинама свечано је прослављен празник Огњене Марије. Пред великим бројем верника свету архијерејску литургију служио је парох ланишки Дејан Павловић.

Врх

27. јул 2008. КУД-ови ''Живадин Јанковић - Кум'' и ''Александар Стефановић'' из Шуљковца, као и удружење грађана ''Етно форма'' из Јагодине и ове године учествовали су на смотри ''Етно фестивал 2008'' који се традиционално одржава у Голупцу на обали Дунава, код Великог Градишта.

На овој смотри учествовао је велики број Културно-уметничких друштава из Источне Србије, Шумадије, Поморавља и Мачве, а наш КУД се представио изворном народном песмом певачке групе, као игарама из Шумадије.

Ово целодневно гостовање у организацији Општине Јагодина, чланови КУД-а су поред такмичарског дела искористили и у обиласку старе голубачке тврђаве и у уживању на обали Дунава.

Више фотографија можетe погледати у фотогалерији

19. јул 2008. У парку Старо гробље, испод старог записа у организацији МЗ Ново Ланиште, ОШ ''Љубиша Урошевић'', КУД-а ''Живадин Јанковић Кум'' и Културног Центра Јагодине одржан је Други фестивал традиционалних песама Шумадије и Поморавља.

  У такмичарском делу учествовали су КУД-ови из Новог Ланишта, Дубоке, Милошева, Ловаца, Бошњана код Варварина, а као гости су наступили чланови КУД-а ''Чучук Стана'' из Сикола код Неготина.
  Пошто су гости из Сикола били у целодневној посети нашем селу, искористили смо прилику да их упознамо са нашим селом, обишли су Храм Св. Мученице Марине у Црквинама, а затим су у организацији СО Јагодина обишли туристичке објекте у Јагодини: Аква парк, ЗОО врт и Музеј воштаних фигура.
  Након дефилеа учесника од школе до парка у Старом гробљу програм је отворио Жарко Петровић из Културног центра Јагодине, a по завршетку програма за све учеснике је приређена свечана вечера на спортском терену код школе.

Више фотографија можетe погледати у фотогалерији

Врх

12. јул 2008. КУД ''Живадин Јанковић Кум'' учествовао је на отварању 2. међународног фестивала ''Етно форма'' који је одржан у излетишту Поток у Јагодини.

21. јун 2008. У Старом Ланишту испод записа је одржан 11. по реду Сабор народног стваралаштва на којем је поред екипа из Милошева, Главинаца, Шуљковца и Дубоке учествовао и КУД ''Живадин Јанковић Кум'' из Новог Ланишта, док су из општине Свилајнац гостовали КУд-ови из Грабовца и Медвеђе. Пошто је сабор био такмичарског карактера, за представљање наше општине на традиционалном сабору ''Прођох Левач, прођох Шумадију'' у Каленићу пласирале су се екипе Милошева и Дубоке за општину Јагодина, и Медвеђе за општину Свилајнац.

13. јун 2008. Завршна манифестације Сусрета села јагодинске општине за ову годину на којој су уручене награде учесницима и приказане све најбоље тачке и извођачи одржана је на летњој сцени јагодинског излетишта Поток. У готово трочасовном програму посетиоци су имали прилику да уживају у изворним народним песмама и играма, у глумцима и рецитаторима, у извођачима на разним музичким инструментима. Прави празник за љубитеље фолклора и народних игара. КУД ''Живадин Јанковић Кум'' се преставио дечјим фолклором у кореографији као најбоље оцењеној тачки на протеклим сусретима села. Уједно, ово прелепо вече деца су искористила да посете оближњи зоолошки врт и упознају се са разноврсним животињским светом који се у њему налази.

12. јун 2008. Пошто је на иницијативној седници одржаној 09. јуна 2008. у Новом Ланишту већ донешена одлука о формирању актива, на данашњој оснивачкој седници је та одлука потврђена једногласном одлуком свих присутних чланова.

Изабрана је скупштина актива коју ће сачињавати укупно 9 чланова и то:
  1. Маринковић Светлана - Ново Ланиште
  2. Ковачевић Слободанка - Ново Ланиште
  3. Милошевић Гордан - Ново Ланиште
  4. Милошевић Драган - Ново Ланиште
  5. Стојановић Миодраг - Ново Ланиште
  6. Лукић Саша - Ново Ланиште
  7. Тасић Мирослав - Ново Ланиште
  8. Станковић Зоран - Ракитово
  9. Марковић Драган - Милошево
За председника актива изабран је Стојановић Миодраг
За заменика председника актива узабрана је Маринковић Светлана
За секретара актива изабран је Саша Лукић
За заменика секретара актива изабрана је Ковачевић Слободанка
За члана при Извршном одбору друштва и координатора са председништвом друштва изабран је Гордан Милошевић.

Све одлуке су донешене једногласно.

Под тачком разно расправљало се о будућим смерницама рада актива, договорено је да се у договору са руководством друштва утврде слободни термини за организовање акција, да се приступи изради приступница и јединствених књижица за све чланове актива. Да се омогући и заинтересованим помажућим члановима учествовање у раду актива у складу са статутом друштва.

09. јун 2008. У просторији месне заједнице одржана је иницијативна скупштина за оснивање актива друштва добровољних давалаца крви при Друштву добровољних давалаца крви ''Драган Симијоновић Сики'' из Ракитова. Пошто је процедура за оснивање сопственог друштва компликована, једногласно је одлучено за деловање као актив при друштву из Ракитова. Састанку су присуствовали председник и чланови руководства друштва из Ракитова који су упознали присутне о организацији и ономе што се очекује од актива. Пошто је овом састанку присуствовало петнаестак добровољних даваоца крви из села, а процењује се да укупно има око 40, изабран је иницијативни одбор руководства у саставу: Гордан Милошевић, Драган Милошевић, Миодраг Стојановић, Саша Лукић и Светлана Маринковић који ће направити списак и у одређеном временском року обавестити све евентуалне даваоце како би била заказана оснивачка скупштина актива. Циљеви друштва су окупљање чланова, избор руководства и представника при извршном одбору друштва, затим договор око датума одржавања акције прикупљања крви, а такође израда статута актива и евентуално окупљање чланова и из суседних села у циљу омасовљавања акција.

Врх

24. мај 2008. КУД-а ''Живадин Јанковић-Кум'' учествовао је на 7. Смотри фолклорних ансамбала и КУД-ова општине и округа - ''Моравски вез'' у селу Милошеву. Учествовао је омладински фолклор са играма из шумадије, а Саша Јовановић је одсвирао неколико кола на хармоници.

Врх

11. мај 2008. На бирачком месту 39 као и у целој републици одржани су парламентарни избори за скупштину Србије као и локални избори за одборнике општинског парламента. У новом Ланишту од уписаних 607 изашло је 382 мештана са правом гласа, односно 62,93%. Убедљиву победу однела је коалиција СПС-ПУПС-ЈС у којој је и актуелни председник општине Драган Марковић Палма. Погледајте комплетне резултате избора на бирачком месту 39.

Врх

Лoкални избори за Скупштину општине Јагодина

ЛИСТА

ГЛАСОВИ

ПРОЦЕНТИ

1. „ЈС, СПС, ПУПС - Драган Марковић Палма”
281
73,56
2. „ДС и Г17 плус - За европску Србију - Борис Тадић”
22
5,76
3. „Демократска странка Србије - Војислав Коштуница”
5
1,3
4. „Социјалдемократски покрет - Братислав Филиповић”
3
0,78
5. „Ромска партија - Срђан Шаин - Ромски покрет обнове”
6
1,57
6. „Српска радикална странка - Томислав Николић”
28
7,32
7. „Нова Србија - Велимир Илић”
/
/
8. „Покрет снага Србије - Богољуб Карић”
6
1,57
9. „Либерално-демократска странка - Чедомир Јовановић”
9
2,35
10. „Група грађа - дипл. инг. Јосијевић Срба Четник”
/
 
Неважећи
22
5,76
Укупно
382
62,93

Избори за народне посланике у Народну скупштину Републике Србије 2008.

ЛИСТА
ГЛАСОВИ
ПРОЦЕНТИ
1. За европску Србију - БорисТадић
88
23,03
2. Либерално-демократска партија - Чедомир Јовановић
14
3,66
3. Демократска странка Србије - Нова Србија - В. Коштуница
16
4,18
4. Српска радикална странка - Др Војислав Шешељ
79
20,68
5. Социјалистичка партија Србије (СПС) - Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС) - Јединствена Србија (ЈС)
178
45,59
6. Бошњачка листа за европски Санџак - др Сулејман Угљанин
/
0
7. Мађарска коалиција
1
0.26
8. Реформистичка странка - др Александар Вишњић
/
 
9. Да се село пита - Народна сељачка странка - М. Ристичевић
/
 
10. Покрет снага Србије - Богољуб Карић
4
1,04
11. Грађанска иницијатива Горанаца - ГИГ
/
 
12. Уједињени Власи Србије - др Предраг Балашевић
/
 
13. Војвођанска партија - мр Игор Курјачки
/
 
14. Роми за Рома - Милош Паунковић
/
 
15. Црногорска партија - Ненад Стевовић
1
0.26
16. Унија Рома Србије - Др Рајко Ђурић
/
 
17. Коалиција Албанаца Прешевске долине
/
 
18. Савез бачких Буњеваца - Мирко Бајић
/
 
19. Покрет Моја Србија - Бранислав Лечић
/
 
20. Народни покрет за Србију - Милан Парошки
1
0.26
21. Патриотска странка дијаспоре - Зоран Милинковић
/
 
22. Ромска партија - Срђан Шајн
/
 
Неважећи
9
2,35
Укупно
382
62,93

10. мај 2008. Око 3.000 Јагодинаца у 54 аутобуса, међу њима и 50-ак мештана Новог Ланишта у организацији локалне самоуправе општине Јагодина посетило је на дан отварања 45. Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду, који на сајамском простору окупља око 2.000 излагача из земље и иностранства. За све грађане који су били на сајму је обезбеђен превоз, улазнице сендвичи и освежење током пута.

Врх

06. мај 2008. Још један велики успех вредан помена. Наш млади мештанин Никола Андрејић, ученик седмог разреда ОШ ''Љубиша Урошевић'' освојио је два трећа места на републичким такмичењима у знању из предмета физика и биологија која су током априла била одржана у Београду. Ово је надамо се само почетак за овог дечака који је и прошле године на такмичењима постизао запажене резултате.

05/07. мај 2008. Завршена је и друга фаза асфалтирања преосталих улица у селу. Завршене су улице поред школе и улица поред пруге према игралишту. Остатак сокака је насипан каменом. Овим је стављена тачка на једномесечне радове током априла којим су урађени путеви и прокопани канали у укупној дужини од 6.500 метара. Захваљујући Општини која је имала разумевања за дугогодишње нерешене инфраструктурне проблеме, сада можемо рећи да је наше село коначно урбанизовано. Чињеница је да је сада око 80% путева у селу покривено асфалтом, и да се можемо надати и да остатак нереализованих праваца буде решен. Ево како изгледа табела урађених путева у селу током априла 2008. године.

1. АСФАЛТ
2. НАСИП КАМЕНОМ
Главна улица
1100м
Пут за гробље
680м
Секретарски поток
680м
Црна бара
480м
Крњин крај
970м
Пут за игралиште
610м
Поред школе
350м
Драгетов сокак
240м
Црвени брег
300м
Пут до Црквине
1300м
.
.
 
.
УКУПНО 1:
3400м
УКУПНО 2:
3400м
   
УКУПНО: 1+2
6800м
Врх
Врх
Врх

29. април 2008. Завршено је насипање пута према гробљу и кроз гробље, као и прокопавање канала и постављање цеви за кишницу поред путева за гробље.

Врх

23. април 2008. Радови су настављени насипањем пута према гробљу, насипањем пута поред школе и прокопавањем канала и постављањем цеви за кишницу поред путева.

Врх

21. април 2008. Радови у селу одвијају се несмањеним интезитетом. Данас је завршено прокопавање канала од Белице ка риту, настављено насипање пута од рампе ка игралишту и започети радови на путу према гробљу. Ово су данашње фотографије.

Врх

21. април 2008. Након одржаних свих сусрета и коначног сабирања поена завршена је овогодишња манифестација ''Сусрети села''. Ове године је учествовао већи број села (12) и у коначном пласману Ново Ланиште је заузело четврту позицију. На првом месту је екупа Главинаца, друго је Милошево, док је треће место заузео Багрдан. Остаје још да се одржи завршна манифестација најбољих тачака током маја месеца у Јагодини на летњој сцени излетишта Поток.

19. април 2008. Дечији фолклор КУД-а ''Живадин Јанковић - Кум'' учествовао је на традиционалној Седмој смотри дечијег стваралаштва у селу Багрдан.

Врх

18. април 2008. Данас је настављено насипање каменом пута према игралишту, такође је и започето насипање сокака у Црној бари као и пута према гробљу. Такође, настављено је прокопавање потока у Црној бари дуж целог тока до Белице.

Врх

17. април 2008. Председник општине Јагодина Драган Марковић Палма обишао је асфалтиране улице у селу, и том приликом изразио задовољство урађеним послом. У разговору са мештанима имао је прилике да се увери у њихову велику захвалнст за све што је урађено и поновио како ће бити одрађени преостали сокаци као и дом културе како је и обећано.

Врх

16. април 2008. Повољне временске прилике омогућиле су путарима ГП ''Пут'' да наставе започето асфалтирање улица у селу. Комплетно су пресвучени асфалтом Секретарски поток (дужине 660м) и Црвени брег (дужине 280м), такође, настављено је насипање пута према игралишту и започело прокопавање канала кроз поток у Црној бари. Ово су данашње фотографије.

Врх

15. април 2008. Председник СО Јагодина Ратко Стевановић, обишао је асфалтирање главног путног правца у селу који је урађен у дужини 1.055 метара. Том приликом присутним мештанима и новинарима је изјавио:

- Ми смо искористили ове погодне временске услове да насипемо одређени број сеоских улица, и кренули смо са асфалтирањем и надам се да ће временски услови, и оно што је најважније, наш рад и рад наших извођача радова бити такав да ћемо у потпуности испунити обећања председника и да ћемо све предвиђене улице за асфалтирање и асфалтирати.

Врх

15. април 2008. Дан који ће остати уписан у историји села. Село је након много година добило квалитетан асфалт. Урађен је први километар дуж главне улице, а сутра ће бити настављено асфалтирање преосталих улица. Ево неколико данашњих фотографија.

Врх

14. април 2008. Настављено је насипање путева. Данас је крупним каменом насипан Секретарски поток, код Минцера на потоку су постављене су цеви за одвођење воде, као и насип преко њих и неколико краћих сокачића. Данашње фотографије.

Врх

11. април 2008. Данас је насипан пут према железничкој станици, постављене су цеви за одвођење кишнице, као и завршетак главне улице до старог асфалта код Цанета. Ево данашњих фотографија.

Врх

10. април 2008. Данас је настављено насипање путева каменом, и завршени су радови на прилазу Храму Свете Мученице Марине. Такође, настављено је главним путем и завршено је до станичног пута. Ево данашњих фотографија.

Врх

09. април 2008. Насипање путева каменом наставља се без прекида главном улицом кроз село. Ево, најновијих фотографија, данас је рад прекинут код Зизе и Мачка.

Врх

07. април 2008. Изградња путева тече по плану како је председник општине и најавио. Почело је насипање каменом - туцаником, ево неколико фотографија.

Врх

04. април 2008. Председник Општине Јагодина, Драган Марковић Палма са својим сарадницима обишао је наше село и том приликом одржао трибину у згради основне школе.

Најпре се окупљеним мештанима обратио Заменик председника општине Петар Петровић који је искористио прилику да наведе шта је све општина урадила у протеклих три година у нашем селу. Он је навео да је урађено око 2000 метара насипа на путевима и толико метара асфалтирано, да је комплетно реновирана школа и у оквиру ње урађен спортски терен за мале спортове, да је ФК Млади Радник добијао неопходна средства за такмичење као и средства од 366.000 динара за изградњу свлачионице и уређење терена, да је за одржавање културних манифестација у селу уплаћена средства у висини 120.000 динара, да је помогнута црква са 90.000 динара, као и да је КУД добио неопходна средства за такмичење и набавку народних ношњи.

Затим се окупљеном народу обратио Председник општине Драган Марковић. Између осталог он је навео шта је општина испланирала да уради у нашем селу у наредном периоду.

- Изградња Дома Културе и његово свечано отварање 1. децембра ове године.
- 1,5 км асфалта главном улицом до краја села и насипање каменом свих сокака, а у даљем периоду и њихово асфалтирање.
- Чланови КУД-а ће ове године ићи на Копаоник о трошку Општине, а следеће године и на море.
- У периоду од наредних три година настојаће се да се у село доведе гас, као и прикључак на градски водовод.
- Такође у наредном периоду три године покушаће да се реши проблем рита, и његово исушивање, као и спречавање плављења кућа које су најближе њему.

Врх

02. април 2008. Прошло је скоро 18 месеци од када је председник Општине Драган Марковић обећао мештанима нашег села уређење комплетне путне инфраструктуре. Ево, после вишемесечног чекања, коначно је и дошао ред и на Ново Ланиште да добије квалитетније путеве. Чињеница је да је последњи пут село добило 500 метара квалитетног асфалта још далеке 1998. године, а неколико сокака су били пресвучени неквалитетним ломљеним асфалтом 2005. године. Сада се надамо да ће се испунити сва обећања односно да ће главна улица и сви сокаци до последњег бити преуређени и пресвучени. У наредном периоду на овим страницама моћићете да се обавештавате о радовима на путној инфраструктури у селу.

Врх

01. април 2008. Након што је Скупштина општине Јагодина склопила уговор са аустријском фирмом ''Porr-Werner&Webber'' о изградњи рециклажног центра и депоније отпада на локацији Гигош, која се налази у атару нашег села, и након што је велики број села добио канте за отпадке и контејнере, данас је започела расподела и по домаћинствима у Новом Ланишту. Свако домаћинство се задужује са једном кантом чије се пражњење врши једном недељно, а плаћа се преко месечног рачуна који износи 65 динара по члану. Одзив мештана је веома добар јер је ово један од почетака решавања једног од највећих комуналних проблема, одлагања отпада, чиме ће надамо се у што скорије време бити искорењена немарност мештана и дивље депоније које ничу на све стране.

Врх

30. март 2008. Вечерас у сали дома културе у Старом Ланишту је одржан реванш сусрет овогодишњих ''Сусрета села'' између екипа Новог Ланишта и Шуљковца. Обе екипе су приказале разноврстан и уједначен програм, тако да је жири био на великим мукама приликом оцењивања. На крају када се све сабере у овом сусрету је победила екипа Новог Ланишта резултатом 236:185 односно, када се саберу и оцене из првог сусрета укупни победник је екипа Шуљковца резултатом 415:424.
У сваком случају, важније од оцена је дружење учесника и воља и ентузијазам свих који су учествовали у креирању програма, те им се свакако треба захвалити на енергију коју су уложили да се село прикаже у најбољем светлу.

Погледајте слике са овог сусрета у фотогалерији

Ево како је изгледало бодовање по дисциплинама у другом сусрету од жирија у саставу: Ратко Стојиловић (књижевник), Радиша Ђокић (кореограф) и Предраг Тодоровић (професор музичког).

.
Дисциплина Могући бр. бодова Остварен бр. бодова Н.Ланиште
Остварен бр. бодова Шуљковац
1.
Народни обичај
1 - 20
16
/
2.
Здравица
1 - 10
8
9
3.
Изворни фолклор деце
1 - 35
29
29
4.
Рецитација
1 - 10
8
7
5.
Хумор из живота села
1 - 10
8
7
6.
Изворни фолклор одраслих
1 - 40
32
33
7.
Драмски приказ
1 - 10
8
7
8.
Песма групе певача
1 - 15
12
13
9.
Фолклор у кореографији - деца
1 - 35
30
30
10.
Песма (соло-дует)
1 - 10
7
7
11.
Коло
1 - 10
8
8
12.
Фолклор у кореографији - одрасли
1 - 40
34
35
13.
Изложба домаће радиности
1 - 30
23
/
14.
Организација приредбе
1 - 15
13
/
.
Укупно  
236
185

28. март 2008. Након што је током јануара комплетно реновирана унутрашњост, са првим лепшим данима наставило се и са спољашњим уређењем зграде основне школе. Потпуно је окречена спољашња фасада и сада је лепа боја кајсије заменила накадашњу белу. После овога може се рећи да је зграда основне школе у потпуно новом руху, након изградње спортског терена, формирања предшколског одељења, унутрашњег сређивања и кречења спољађње фасаде, остаје још само да се пожели већи број деце у њој.

Врх
22. март 2008. И ове године на дан Младенаца одржан је парастос испред спомен плоче на Дому културе у знак сећања на мештане нашег села Бобана Марјановића и Срђана Радовановића који су погинули на ратиштима Косовa и Вуковарa. Парастос је одслужио месни парох Дејан Павловић, а пригодан говор је одржао одборник Скупштине општине из нашег села Милорад Милосављевић, уз присуство представника месне заједнице, медија, родбине и пријатеља настрадалих ратника као и деце из школе који су положили цвеће и одали пошту.

Као и увек, овај дан нам служи да обновимо сећања на наше настрадале другове који су своје животе положили на бранику отаџбине.

Врх

март 2008. За 11. мај расписани су избори за Народну скупштину Србије као и локални избори. У МЗ Ново Ланиште одржаће се у просторији Дома културе на бирачком месту бр. 39.

06.март 2008. КУД ''Живадин Јанковић-Кум'' са омладинским фолклором одазвао се позиву да увелича традиционалну акцију добровољног давања крви ДДДК ''Драган Симијоновић - Сики'' из Ракитова. Овом приликом свечаност је била уприличена и поводом откривања спомен бисте погинулог борца у центру села, а и десетак мештана Новог Ланишта радо се одазвало позиву да добровољно да крв.

Врх

02.март 2008. Овогодишње такмичење ''Сусрета села'' отвориле су екипе Шуљковца и Новог Ланишта у Шуљковцу. Приказан је занимљив и разноврстан културно-уметнички програм, обе екипе су показале да су се добро припремиле за овогодишње такмичење, тако да је у веома изједначеном надметању екипа домаћина била незнатно боља. У такмичарском делу разултат је био 189:179 плус 50 поена које је освојио домаћин за дисциплине којима се само он бодује, тако да је коначан резултат 239:179 за Шуљковац.

Погледајте слике са овог сусрета у фотогалерији

Ево како је изгледало бодовање по дисциплинама од жирија у саставу: Ратко Стојиловић, Радиша Ђокић и Предраг Тодоровић.

.
Дисциплина Могући бр. бодова Остварен бр. бодова Шуљковац
Остварен бр. бодова Н.Ланиште
1.
Народни обичај
1 - 20
15
/
2.
Здравица
1 - 10
9
8
3.
Изворни фолклор деце
1 - 35
29
28
4.
Рецитација
1 - 10
8
8
5.
Хумор из живота села
1 - 10
8
6
6.
Изворни фолклор одраслих
1 - 40
34
32
7.
Драмски приказ
1 - 10
8
7
8.
Песма групе певача
1 - 15
13
12
9.
Фолклор у кореографији - деца
1 - 35
30
29
10.
Песма (соло-дует)
1 - 10
7
9
11.
Коло
1 - 10
8
7
12.
Фолклор у кореографији - одрасли
1 - 40
35
33
13.
Изложба домаће радиности
1 - 30
22
/
14.
Организација приредбе
1 - 15
13
/
.
Укупно  
239
179

03.фебруар 2008. Завршен је и други круг избора за председника републике Србије. На бирачком месту бр. 39 у Новом Ланишту резултати су следећи: Од укупно уписаних 611 изашло је 426 или 69,72%. Од тога Томислав Николић је добио 267 или 64,78%, а Борис Тадић 144 гласова или 33,81%. Неважећих листића је било 15.

31.јануар 2008. Данас су у просторији Центра за Културу у Јагодина у присуству директорке Центра Слободанке Унковић и председника свих КУД-ова, извучени парови за овогодишње такмичење Сусрета села које почиње у марту. Уједно су обављени завршни договори, регулисање правила такмичења и договори око свеукупне организације.

Парови овогодишњег такмичења су следећи: 01. и 29. марта, Ловци - Мајур, 02. и 30. марта, Шуљковац - Ново Ланиште, 08. марта и 05. априла Кончарево - Милошево, 09. марта и 06. априла, Кочино Село - Буковче, 15 марта и 12 априла, Багрдан - Дубока, 16. марта и 13. априла, Главинци - Доњи Рачник.

И ове године такмичење ће се одвијати по истим правилима као и раније, а проглашење победника биће крајем априла на летњој сцени излетишта Поток у Јагодини.

КУД ''Живадин Јанковић - Кум'' још није одлучио где ће као домаћин организовати такмичење, али се преговара са МЗ Рибаре да то буде у њиховом новосаграђеном Дому културе.

27.јануар 2008. Ове године прослава Светог Саве у селу била је свечанија него иначе. Најпре је у храму Успенија Пресвете Богородице након литургије одржан рецитал пристигле деце која су рецитовала песме о Светом Сави и заузврат добила пакетиће које су за њих припремили чланови црквеног одбора, а акцију су помогли власници свих сеоских продавница тако да су деца добила веома лепе poклоне за уложени труд.

Након тога прослава је настављена у школи, где су ученици извели пригодан програм а затим се приступило резању славског колача. Прослава је уприличена и из разлога јер је унутрашњост комплетно уређена и реновирана.

Врх

20.јануар 2008. На бирачком месту број 39. одржани су избори за председника Републике Србије. Одзив гласача је био велики, односно од укупно уписаних 610, на изборе је изашло 383 тј. 62,78%.

Највише гласова је освојио Томислав Николић (191), затим Борис Тадић (84), па Велимир Илић (60). Други круг избора одржаће се 03. фебруара.

Резултати избора на бирачком месту 39 су следећи:

1.
Томислав Николић
191
49,86 %
2.
Југослав Добричанин
/
0 %
3.
Борис Тадић
84
21.93 %
4.
Велимир Илић
60
15.66 %
5.
Иштван Пастор
2
0.52 %
6.
Маријан Ристичевић
/
0 %
7.
Чедомир Јовановић
13
3.39 %
8.
Милутин Мркоњић
14
3.65 %
9.
Миланка Карић
5
1.31 %
 
Неважећих
14
3.65 %
Врх

јануар 2008. За 20. јануар расписани су избори за председника Републике Србије. У МЗ Ново Ланиште избори ће се одржати у просторији Дома културе на бирачком месту бр. 39.

јануар 2008. Започето комплетно уређење и реновирање унутрашњости основне школе, средства су обезбеђена донацијом Општине Јагодина. Када време буде дозволило, биће урађена и спољашња фасада.