Актуелности:

 

20. децембар 2009.
11. децембар 2009.
26. новембар 2009.
26. септембар 2009.
20. септембар 2009.
26. август 2009.
26.јул 2009.
26.јул 2009.
25.јул 2009.
02.јул 2009.
31. мај 2009.
16. мај 2009.
26. април 2009.
17. април 2009.
12. април 2009.
07. април 2009.
04. април 2009.
22. март 2009.
22. фебуар 2009.
20. фебуар 2009.
10. фебуар 2009.

 

20. децембар 2009. Без визе, међу првима отпутовали су пољопривредници из Јагодине. Њих 115, међу њима и троје мештана Новог Ланишта, кренуло у тродневну посету Аустрији, о трошку "пријатеља града". Посетиће фарме и упознати се са начином рада тамошњих фармера.

Дан по укидању виза, 115 пољопривредника и једанаесточлана делегација из Јагодине, отпутовали су у тродневну посету Аустрији. Делегацију чине представници свих странака заступљених у Скупштини Јагодине, а трошкове сносе пријатељи и донатори Јагодине, каже градоначелник Јагодине.
Пољопривредници ће у Бечу обићи више пољоприврених добара и упознаће се са радом тамошњих фармера.
"Дошло је време да без виза путују грађани, а ми из Јагодине смо управо хтели да пољопривредни произвођачи оду у Беч и виде како живе њихове колеге на западу", изјавио је градоначелник Јагодине Драган Марковић Палма.
На питање зашто баш ови људи иду у Аустрију, Марковић је рекао да се ових људи политичари сете само у изборној кампањи.
"Зато што се политичари позивају и помињу пољопривредне произвођаче само у изборној кампањи, а када се заврше избори забораве се пољопривредни произвођачи", рекао је Марковић.
Марковић је додао да је план да пољопривредници из Јагодине посете српску амбасаду, разговарају са нашим амбасадором, и сарађују уколико је неко од наших пољопривредника заинтересован да купи неку машину у Бечу, или да извози у Аустрију.

Извор: http://www.rts.rs

11. децембар 2009. У акцији која је организована у Трансфузији Дома здравља у Јагодини прикупљено око 30 јединица крви.

Основна организација Црвеног крста Ново Ланиште је у сарадњи са Трансфузијом крви Дома здравља у Јагодини организовала акцију добровољног давања крви за потребе болесника јагодинске Опште болнице. Прошлог петка је тридесетак активиста ове и других организација Црвеног крста дало крв, а прикупљено је двадесет седам јединица драгодене течностни.
- Организација Црвеног крста у Новом Ланишту броји око педесет чланова и сви ми се увек одазивамо акцијама у Јагодини и околини н дајемо крв кад год је то потребно. Наша организација и сама два пута годишње организује акције добровољног давања, и има одличну сарадњу са осталим друштвима, Болницом и Црвеним Крстом, уз несебичну помоћ Месне заједнице - каже Саша Лукић члан Црвеног крста.
Даваоци крви упутили су апел свим људима добре воље, који желе да помогну да дају крв и помогну у нечијем оздрављењу или спасу нечији живот. Како је рекао један од давалаца Драгољуб Јовановић из Новог Ланишта, који је више од двадесет пута дао крв. драго му је да може да помогне јер, никад се не зна. можда и њему некада буде потребна крв.
- Свако од нас који даје крв жели да помогне коме је то потребно. Више од двадесет пута сам дао крв и увек се добро осећам после тога. Сви људи добре воље треба да се одазову јер, никад се не зна шта може да се деси - каже Мијат Настић из Новог Ланишта.
Богић Милосављевић из Кочиног Села дао је крв четрдесет седми пут. Каже да је његов мотив да помогне и да се, када да крв осећа још боље.
- Крв сам почео да дајем када сам радио у Фабрици каблова у својој деветнаестој години и, ево, и дан данас сам давалац - каже Милосављевић.
За све даваоце крви су, као и иначе, обезбеђени поклон пакети. Оно што сви даваоци истичу је да је добро дати крв, помоћи увек када је то потребно. Човек се, како су нагласили, добро осећа после тога када зна да ће део њега помоћи некоме ко ће оздравити или када некоме спаси живот.

06. децембар 2009. Нажалост, радови на изградњи Дома Културе су застали, али ускоро се очекује наставак завршних радова, тако да ће се отварање највероватније поклопити са даном пуштања водовода у погон.

26. новембар 2009. Још једна од великих инвестиција у нашем селу. Започела је изградња водовода којим ће сви моћи да добију здраву, пијаћу воду у свом домаћинству. Ово је још једна од донација којом наша општина показује бригу за село и људе у њему. Осим нашег, водовод се гради и у Кочином селу, Старом Ланишту и Рибнику, тако да ће бити заокружен тај чувени ''прстен'' око Јагодине, заједно са Буковчем које већ има градску воду. Радови су у току, а почетак рада водовода се очекује крајем децембра.

26. септембар 2009. Месна заједница Ново Ланиште и ОО Црвеног Крста Ново Ланиште организовали су једнодневни излет за своје чланове у Врњачку Бању и на чувену Жупску бербу у Александровац. У два пуна аутобуса чланови МЗ, ЦК, КУД-а и фудбалери Младог радника отпутовали су и одлично се провели уживајући у излету. Имали су прилику да пробају вино из чувене винске фонтане, да посматрају културно-уметнички програм, да пробају вола на ражњу.

20. септембар 2009. Дом Културе добија све лепши изглед, ових дана је постављена метална конструкција и постављен је лимени кров. Градоначелник Драган Марковић Палма је обећао отварање средином октобра, надамо се да ће рокови бити испоштовани.

26. август2009. Радови на фасади Дома културе одвијају се споријим темпом али ипак несметано напредују, почело је кречење фасаде, унутрашњи радови се приводе крају, започело је преуређење другог дела дома.

26.јул 2009. Трећи сабор традиционалних песама Шумадије и Поморавља у организацији Културно-просветне Заједнице Јагодине, КУД-а ''Живадин Јанковић Кум'' и Месне заједнице Ново Ланиште ове године је одржан у нешто измењеним околностима испред школе али и поред тога протекао је у сјајној атмосфери и натпевавању певачких група из неколико села из околине. Учествовале су мушке и женске певачке групе из Новог Ланишта, Рибара, Шуљковца и Кочиног села.

26.јул 2009. У организацији Месне заједнице Ново Ланиште и Актива ДДДК ''Драган Симијоновић Сики'' а у сарадњи са Општом болницом Јагодина и Трансфузије крви Ниш у просторијама школе одржана је трећа акција добровољног давања крви у Новом Ланишту. Поред саме организације оно што је најважније је да је прикупљено 58 јединица крви која ће бити употребљена за лечење болесника у дому здравља. Поред даваоца из околних места учествовали су и гости из Крагујевца, Лазаревца и Добоја у Републици Српској, а такође и Друштво за помоћ особама са посебним потребама из Јагодине. Поред великог броја вишеструких даваоца било је и петоро који су по први пут дали крв и они су посебно награђени.

25.јул 2009. Чланови КУД-а ''Живадин Јанковић Кум'', њих 25, отпутовали на десетодневно летовање у камп Јагодинског спортског савеза у Буљарицама. Трошкове летовања, и превоза сноси локална самоуправа Града Јагодине.

18. јул 2009. Изградња Дома Културе прелази у завршну фазу, постављени су ковни носачи, ових дана се очекује покривање крова, малтерација унутрашњих зидова је завршена, тренутно се ради на спољашњим зидовима.

10.јул 2009. Чланови КУД-а путују на заслужено летовање у Буљарице о трошку Општине. Летовање ће бити десет дана у кампу ЈАСС-е у Буљарицама а на пут се креће 25. јула.

02.јул 2009. И званично је утврђен датум одржавања велике акције добровољног давања крви и 3. Сабора изворних песама Шумадије и Поморавља. Обе манифестације ће се одржати 26. јула. Тачна сатница биће ускоро објављена.

01.јул 2009.Радови на изградњи дома настављају се сваког дана. Тренутно се врђи унутрашње бетонирање и развођење електричних инсталација, а почела је и да се склапа метална конструкција крова. Ево тренутних фотографија.

20. јун 2009. Село ових дана личи на велико градилиште, поред Дома који се увелико гради, настављено је повезивање гасних инсталација које изводи предузеће ''Морава Гас'', сви путеви су раскопани, машине на све стране копају земљу и разбијају бетон како би гас стигао до сваког домаћинства.

13. јун 2009. Ево како тренутно изгледа градилиште Дома културе.

03. јун 2009. Радови на реконструкцији Дома се одвијају без застоја и проблема, ево данашњих фотографија.

31. мај 2009. Данас су у свим Месним заједницама на територији општине Јагодина одржани редовни избори за чланове савета Месних заједница. У Новом Ланишту актуелни сазив савета није имао ни једног противкандидата, односно садашњи председник МЗ Мирољуб Јовановић је био и једини на листи за гласање. Из тог разлога није ни постојало неког такмичарског духа јер је био довољан и само један глас да би избори били важећи, међутим и поред тога изашло је 158 наших мештана да би на својеврсном референдуми исказали подршку досадашњем труду и залагању актуелном руководству села. Гласање је одржано у просторији школе јер се Дом реновира, а мандат овог сазива савета МЗ треба да буде наредне четири године.

 

Увећај

Мирољуб Јовановић, нови - стари председник МЗ

26. мај 2009. Реконструкција Дома културе наставља се пуном паром, тренутно су скинуте све дрвене греде и цреп и наставља се разбијањем зидова. Треба напоменути да је рок завршетка радова до 25. јула када се припрема Сабор изворних песама и велика акција добровољног давалаштва крви. Уједно до тог периода биће завршен и објекат летње сцена испод записа у парку Староо Гробље. Ево најновијих фотографија.

16. мај 2009. Иако је претходних неколико година више пута обећавано, па одлагано, коначно се може рећи да је ипак започела реконструкција Дома културе у селу и то у у години два ''јубилеја'' - 60 година од почетка изградње, и 10 година од пада крова. Припремни радови започели су скидањем црепа са кровне конструкције а од понедељка наставиће да ради фирма ''Градинг'' из Горњег Милановца. Рок завршетка свих радова је 65 дана, а у наредном периоду бићете извештавани о напредовању изградње. За почетак само пар слика са почетка радова.

26. април 2009. Одржан је и други сусрет у овогодишњем културно-уметничком такмичењу ''Сусрети села'', овај пут екипа Новог Ланишта била је боља од гостију из Буковча, и победила резултатом 231:175. У укупном збиру са ова два сусрета резултат је 405:401. Ово је након треће сезоне такмичења прва победа КУД-а ''Живадин Јанковић Кум'' и представља резултат напорног рада свих учесника који су вежбали и радили у веома тешким условима, без адекватних просторија за рад и вежбање, у изнајмљеним салама, без основних финансијских средстава. Сви чланови КУД-а су доследни да и даље наставе са учествовањем и очувањем народне традиције од заборава, и остаје им само нада да ће и Општина Јагодина испунити обећање свога градоначелника и коначно решити питање изградње Дома Културе као награду за сав труд и залагање протеклих година.

17. април 2009. Поред низа лепих вести из села, у раним јутарњим часовима се десила тешка породична трагедија која је потресла село и околину, напунило новинске ступце црне хронике и вести ТВ станица. Поново се у Србији чуло за село Ново Ланиште, али овај пут по злу. Пошто се о овом догађају доста причало, писале су све новине, испричаћу само укратко. Наш мештанин М.М. усмртио је бившу супругу З.В. која се након развода преудала за његовог доброг пријатеља М.В. и притом му запалио кућу, након тога је отишао својој кући удаљеној око 200 метара и обесио се. Ако желите више информација о овом догађају отворите google.

12. април 2009. Од данас, може се рећи да су и мештани Новог и Старог Ланишта добили прозор у свет. Наиме село је покривено квалитетним сигналом бежичног интернета, тако да сви заинтересовани могу добити брзу и квалитетну интернет везу. Примопредајне линкове обезбедила је фирма Коперникус Јагодина (www.kopernikus.rs) и почетно интересовање је доста велико јер су цене популарне, а брзине протока се крећу и до 1 Мб/с, што је у досадашњим условима било незамисливо, и задавало је доста проблема корисницима интернета.

07. април 2009. Скупштина Општине Јагодина расписала је редовне изборе за Савете Месних заједница на подручју општине. Избори ће се одржати 31. маја у периоду 08 до 17 часова. Сви заинтересовани мештани могу направити листу од 21 члана савета и уз помоћ 50 релевантних потписа могу се пријавити у просторијама општинске изборне комисије.

04. април 2009. У сали Дома Културе у Буковчу Културно-уметничка друштва ''Живадин Јанковић Кум'' и ''Младост'' надигравали су се и надпевавали у традиционалној манифестацији Сусрети села под поктовитељством Културно-просветне заједнице и Општине Јагодина. Уз максимални труд и залагање свих такмичара приказане су све лепоте изворног народног стваралаштва нашег краја. Пошто је ово такмичарска манифестација и тачке су се бодовале резултат на крају је био у укупном пласману 226 поена за Буковче, а 174 за Ново Ланиште, али пошто домаћин има одређене бодове којима се не бодују гости, укупан такмичарски резултат је нерешен 174:174. Реванш сусрет, након кога ће се знати укупни победник је 26. априла.

22.март 2009. Као и сваке године, дан Младенаца посвећен је успомени на наше погинуле мештане Бобана и Срђана, који су настрадали у ратовима на просторима бивше Југославије. У присуству родбине, чланова месне заједнице и мештана, парастос испред спомен обележја у центру села је одржао месни парох Дејан Павловић. Погледајте кратак видео запис локалне ТВ Јагодина .

22.фебруар 2009. Зграда школе у недељу је претворена у привремену болницу, са свим ординацијама, лабораторијом и апотеком, где су вршени прегледи становништва чиме је успешно настављена акција јагодинске локалне самоуправе у сарадњи са Домом здравља и Општом болницoм у Јагодини. Мештане су прегледали лекари опште праксе, хирург, стоматолог, интерниста и гинеколог, а могли су и да преконтролишу крвну слику у лабораторији.
- Акција коју можемо назвати ''Здравство селу у походе'' спроводи се у сарадњи локалне самоуправе, Дома здравља и Опште болнице. Имали смо велики одзив становника, прегледано је око 130 мештана, свих генерација, и подељен је велики број рецепата. Ово је јединствен пример у Србији да се оваква пажња поклања свим мештанима општине без обзира да ли живе у селу или у граду. На једном месту, у једном дану наши суграђани могу да изврше све прегледе код специјалиста. Многи од њих немају времена да иду код лекара тако да им овакав вид медицинских услуга добро дође. - рекла је Мирјана Петровић, председник Комисије за социјална питања.
Након Новог ланишта акција се наредних дана наставља и у суседним селима, Старом Ланишту, Кочином селу и Буковчу.

20.фебруар 2009. Обилне снежне падавине затрпале су и наше село, погледајте кратак видео клип како је то изгледало ових дана.

12.фебруар 2009. Започеле су припреме фолклорног ансамбла КУД-а ''Живадин Јанковић Кум'' за предстојеће такмичење Сусрета села које ће се одржати током марта и априла месеца. У сали Центра за културу у Јагодини извучени су такмичарски парови. Ове године Ново Ланиште ће се надметати са екипом из Буковча. Остали парови и распоред одржавања сусрета:

14.III / 05.IV
Главинци - Рибаре
15.III / 11.IV Милошево - Кончарево
21.III / 12.IV Шуљковац - Мајур
22.III / 18.IV Багрдан - Доњи Рачник
28.III / 19.IV Ракитово - Кочино село
29.III / 25.IV Ловци - Дубока
04.IV / 26.IV Ново Ланиште - Буковче

Биће одржана по два сусрета, а победник ће бити екипа која буде имала највише освојених поена у такмичарском делу. На крају биће проглашени свеукупни победници.