Актуелности:

 

24. децембар 2010.
11. децембар 2010.
20. септембар 2010.
13. август 2010.
01. август 2010.
25. јул 2010.
05. јун 2010.
01. јун 2010.
30. мај 2010.
18. мај 2010.
08. мај 2010.
04. април 2010.
14. март 2010.
 

24. децембар 2009. Популарне ''Курсаџије'' гостовале су у препуној Сали Дома културе у Новом Ланишту. Они су публици извели своје најпопуларније скечеве. Комплетан снимак можете погледати на нашем Youtube каналу.

11. децембар 2009. Традиционална, зимска акција Добровољног давалаштва крви коју организује ОО ЦК Новог Ланишта одржана је у петак, 10. децембра у просторијама Трансфузије крви јагодинске болнице. Акција је трајала од 09 до 12 часова, и своју крв је понудило 19 даваоца, од тога петоро је одбијено. За све даваоце подељени су поклон пакети.

20. септембар 2010. ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЗА КОМУНАЛНО СТАМБЕНУ ДЕЛАТНОСТ ''СТАНДАРД'' ЈАГОДИНА - ОБАВЕШТЕЊЕ

Сваки будући потрошач воде из градске водоводне мреже, Града Јагодине, треба да направи и потпише уговор са ЈП "Стандард" о изградњи водоводног прикључка на већ изграђену водоводну мрежу на територији МЗ ''Ново Ланиште", МЗ ''Старо Ланиште", МЗ "Кочино Село".
За потписивање уговора потребно је донети личну карту и копију плана плаца на коме ће бити изграђен прикључак воде односно шахт водомера. Обавеза потрошача је да о свом трошку изгради шахт водомера а по техничким условима ЈП "Стандард" који чине саставни део уговора. Обавеза ЈП "Стандард" је да по склапању уговора, те у складу са истим, приступи изградњи прикључка, својом радном снагом, механизацијом и материјалом, од уличног вода до шахта водомера, који се налази одмах иза регулационе линије, парцеле потрошача.
У цену водоводног прикључка урачунати су сви радови и потребан материјал као што је: сечење и рушење асфалта коловоза и тротоара, на траси прикључка, и ископ земље за ров дубине 1 м, монтажа „огрлице", на уличној цеви са потребним помоћним материјалом, прикључна цев Фи ¾'' , потребне дужине монтажа водомера Фи ¾'' са два пропусна вентила Фи ¾'' у шахти водомера, затрпавање рова земљом или шљунком, одвоз вишка материјала и шута од ископа, те поновно асфалтирање коловоза и тротоара на траси прикључка.

За финансирање прикључка на водоводну мрежу Вашем селу у износу од 400 еура динарска противвредност по средњем курсу НБС, предлажемо вам следеће услове кредитирања:

1. КРЕДИТ АГРИКОЛ БАНКА Готовински кредит са каматом од 7,5-8,95%, НКС и 8.04-9,61% ЕКС на рок 3 – 36 месеци, Потрошачки кредити са каматом 7.5% НКС, и 8,04% ЕКС на рок од 3-36 месеци, Трошкови обраде захтева су 0,5% од вредности кредита уз могућност избора са или без грејс периода отплате.

2. ВОЈВОЂАНСКА БАНКА Ради се о кеш кредитима са субвенцијом државе камата је 7,5% + 8.9% фиксна и динарска без клаузуле.

3. НЛБ БАНКА Краткорочни кредити за физичка лица са годишњом каматом од 17,90% , са роком враћања од 6-12 месеци и 1,75% трошкова кредита, баланко сопствена меница и потписано менично овлашћење.

4. БАНКА ИНТЕСА Кредит на 12 месеци са годишњом каматом од 14% и 1% трошкова. Као обезбеђење меница и меница садужника. На 400 еура кредита месечна р ата је 36 еура,

За све банке општи услов је да је корисник у радном односу или да регистровано пољопривредно домаћинство са из миреним пореским обавезама, не старији од 65 година, и има отворен наменски рачун код банке код које жели кредит.

Код ЈП "Стандард'' po склопљеном уговору - цена прикључка од 400 еура у динарској протирвредности може бити исплађена, 50% одмах по потписивању уговора а остатак у 6 једнаких месечних рата. Прикључак на водоводну мрежу по исплати последње рате.

13. август 2010. КУД ''Живадин Јанковић Кум'' учествовао је на традиционалној манифестацији ''Вражогрначки точак'' која jе по 28. пут одржаnа у селу Вражогрнцу, у општини Зајечар. У пријатном амбијенту у порти цркве уз учешће неколико друштава из околине Зајечара, домаћег КУД-а ''Слога'', и трубачког оркестра ''Златне трубе'' из Зајечара, приказан је програм и то: Саша Јовановић који је одсвирао сплет кола на хармоници, Милена Милосављевић је отпевала изворну песму из нашег краја, група жена изворну песму ''Широко лишће'', и одигране су изворне игре као и игре у кореографији из Србије.

01. август 2010. По четврти пут у Новом Ланишту је, овај пут у Дому културе, одржан Сабор Изворних песама Шумадије и Поморавља. У такмичарском делу учествовале су мушке и женске певачке групе из следећих Културно-уметничких друштава: ''Моравац'' из Дубоке, ''Александар Стефановић'' из Шуљковца, ''Радислав Никчевић'' из Милошева, '''Ђердан'' из Доњег Рачника, ''Света Милановић-Поте'' из Багрдана и домаћини ''Живадин Јанковић - Кум'' из Новог Ланишта. У ревијалном делу програма учествовали су чланови КУД-а ''Слога'' из Вражогрнаца у Општини Зајечар који су приказали песме и игре из Источне Србије.

Стручни жири на челу са Мр.Мирјаном Дробац, етномузикологом и музичким уредником Радио телевизије Србије оценио је и наградио најбоље извођаче, који су се уједно и пласирали на републичку смотру народног стваралаштва која ће се одржати у Приликама код Ивањице.

25. јул 2010. У организацији Основне организације Црвеног крста Новог Ланишта и Месне заједнице Ново Ланиште, а под покровитељством Црвеног крста Јагодине и Градске болнице у Дому културе је одржана акција добровољног давалаштва крви ''Ново Ланиште 2010''. На акцији су се поред мештана Новог Ланишта и околних села, одазвала и друштва из других градова и то: ДДК ''Чика Јаза'' Крагујевац, АДДК Града Краљева, ДДК ''Слобода'' Чачак и чланови Црвеног крста и Удружења инвалида рада из Добоја у Републици Српској. Акција је у потпуности испунила очекивања организатора јер је укупно било 73 понуђених даваоца, а од тога је сакупљено 52 боце крви. Све присутне је пре свечаног ручка поздравио секретар Црвеног крста Јагодине Живорад Стојановић, и уједно су након тога уручена признања дугогодишњим даваоцима за дарованих 10, 20, 35, 50 и више добровољних дарова крви.

01. јун 2010. У присуству великог броја мештана реновирани Дом културе је отворио градоначелник Јагодине Драган Марковић Палма са својим сарадницима. Након тога чланови КУД-а ''Живадин Јанковић Кум'' су поздравили све присутне пригодним играма из Србије, а затим су на сцену изашли познати гости из света естраде, Радиша Урошевић, Лепа Лукић и Вера Матовић. Они су подигли салу на ноге, која их је поздравила бурним аплаузима и овацијама. После њихових наступа весеље и игранка су настављени до дубоко у ноћ.

01. јун 2010. Након годину дана изградње, коначно је завршена реконструкција Дома културе у центру села. Добили смо један савремен и леп објекат који ће имати више функција. Централно место заузима велика сала са галеријом у којој ће се одржавати културне манифестације, концерти али и разне прославе јер је Дом опремљен кухињом, столовима и комплетним послужењем за 200 гостију. У оквиру Дома радиће и амбуланта за здравствене прегледе мештана, а у плану је да се и оформи и апотека са најпотребнијим лековима. Свечано отварање ће бити у суботу 05.06. од 20.30. сати, а Дом ће отворити Градоначелник Драган Марковић Палма. Као гости наступиће естрадне звезде Радиша Урошевић, Лепа Лукић и Вера Матовић.

30. мај 2010. У недељу у Старом Ланишту одржан је традиционални Сабор народних игара и песама ''Света Тројица'', на коме су учествовали и чланови КУД-а ''Живадин Јанковић - Кум''.

18. мај 2010. Током недеље радници ЈП ''Пут'' завршили су пресвлачење асфалтом главне улице у селу од новог Дома Културе до Цркве у дужини од 500 метара, а очекује се наставак радова до улаза у село из правца Јагодине, и на правцу до моста на Белици ка Старом Ланишту.

08. мај 2010. Чланови председништва КУД-а Живадин Јанковић Кум учествовали су на трећем Фестивалу културе села Србије који је одржан у хотелу Плана, у Радовањском Лугу код Велике Плане. Организатор овог јединственог фестивала је Удружење културних стваралаца ''Завичај'' из Сремске Митровице, чији је циљ окупљање и и дружење села из целе Србије. Оснивањем листа '''Сеоске новине'', у којима приказују културу и обичаје српских села, постали су једно од водећих удружења која чувају нашу културну баштину. Главни и одговорни уредник Сеоских новина и активиста Завичаја Миомир Филиповић Фића уједно је био и домаћин овог скупа. На фестивалу су додељене и награде, тако да је КУД Живадин Јанковић Кум добио награду Златни корак Србије, за очување културне традиције, Мирољуб Јовановић награду Бисер културе Србије за вишегодишњи рад у култури села Србије, а Саша Јовановић, хармоникаш је освојио награду Златна мелодија Србије.

03. мај 2010. У току су завршни радови на реконструкцији Дома Културе, до краја месеца се очекује свечано отварање.

04. април 2010. Одржан је и реванш такмичење Сусрета села за 2010. годину. Овога пута чланови КУД-а ''Живадин Јанковић Кум'' били су спремнији тако да су остварили већи број поена, 185, према 175, колико су остварили чланови КУД-а ''Љубиша Урошевић'' из Рибара.

март 2010. ОБАВЕШТЕЊЕ. Обавештавамо заинтересоване грађане да је укупни износ трошкова прикључења на дистрибутивни гасоводни систем ЈП ''Србијагас''-а за типски прикључак 83.924,00 динара.

За локације МЗ Рибаре,Кочино Село,Ново и Старо Ланиште и Мајур у току изградње дистрибутивне гасоводне мреже а најкасније до 01.09.2010.године ЈП ''Србијагас'' одобрава попуст, тако да је укупни износ трошкова прикључења за типски гасни прикључак износи 68.995,00 динара.

Допунске информације о прикључењу на дистрибутивну мрежу можете добити у представништву ЈП ''Србијагас''-а у Јагодини, ул.Краља Петра 4/3 или на телефон 035/234-248.

14. март 2010. У сали Дома Културе у Рибару Културно-уметничка друштва ''Живадин Јанковић Кум'' и ''Љубиша Урошевић'' такмичили су се у традиционалној манифестацији Сусрети села под поктовитељством Културно-просветне заједнице и Општине Јагодина. Уз максимални труд и залагање свих такмичара приказане су све лепоте изворног народног стваралаштва нашег краја. У укупном пласману Рибаре је освојило 196 поена, а Ново Ланиште 178. Реванш сусрет, након кога ће се знати укупни победник надигравања је 04. априла.