Живот данас

   По попису из 2002. године Ново Ланиште има 694 становника и око 200 домаћинства. У селу иако постоје одлични услови за бављење пољопривредом нема ниједног домаћинства које се бави искључиво пољопривредном производњом. Разлоге за овај интересантан податак треба тражити у томе што је град Јагодина удаљена од села само 7 км тако да је већина становништва запослена у граду. Из овога се види да је дневна миграција становништва велика што треба захвалити и одличним везама са градом. Свакога дана из Новог Ланишта према Јагодини иду аутобуси градског превозника, 10 пута на дан, ако се на то дода да са железничке станице Ланиште такође има десетак полазака дневно према Нишу и Београду јасно видимо да село има одличне саобраћајне везе, што доста олакшава свакодневни живот на њему.

   Од јавних објеката у селу постоји продавница мешовите робе која задовољава основне потребе становника за снабдевањем, ветеринарска амбуланта, пошта, железничка станица, два аутобуска стајалишта, школа, две цркве, фудбалски клуб, месна канцеларија, савремени Дом културе са пратећим објектима за одржавање приредби и окупљање мештана, амбуланту са медицинским особљем два пута недељно, тако да из овога видимо да Ново Ланиште пружа мештанима основне услове за живот.

   Године 2010. завршени су гасовод и водовод кроз село, велики број мештана се већ прикључио на водоводну мрежу по најповољнијим условима, село је знатно чистије јер Комунално предузеће беспрекорно обавља свој посао. У току 2011. године очекује се наставак асфатирања преосталог дела путева у дужини од 2 км. Мада места за даљу изградњу увек постоје остаје нам само да се надамо да ће нове генерације успети да осавремене село у будућности.

Додатак, 2008. година

   Захваљујући помоћи Скупштине општине Јагодина и ангажованошћу Месне заједнице село је решило један од највећих инфраструктурних проблема, а то су путеви. Наиме, у априлу 2008. године урађено је насипање каменом путева у укупној дужини 6,8 км, а од тога асфалтирано је квалитетним асфалтом 3,4 км дужине чиме је за дужи наредни период скинуто са дневног реда питање свих путева унутар села, а остало евентуално одржавање пољских.

1. АСФАЛТ
2. НАСИП КАМЕНОМ
Главна улица
1100м
Пут за гробље
680м
Секретарски поток
680м
Црна бара
480м
Крњин крај
970м
Пут за игралиште
610м
Поред школе
350м
Драгетов сокак
240м
Црвени брег
300м
Пут до Црквине
1300м
.
.
 
.
УКУПНО 1:
3400м
УКУПНО 2:
3400м
   
УКУПНО: 1+2
6800м

   Још један крупан проблем у селу је решен, а то је одлагање отпада, пошто је априла 2008. свако домаћинство добило канту за отпад и како се сваког петка у недељи тај отпад износи, решено је крупно питање одлагања смећа, међутим несме се заборавити проблем дивљих депонија којих ће надамо се у наредном периоду бити све мање.

 

Почетна страна