Навигација

 

- Историја клуба -

 

   Почетак организованог играња фудбала у селу Ланишту, води нас у 30-те године 20-тог века, тачније у 1938. годину, када група младића предвођена Живадином Јанковићем - Кумом формира ФК МЛАДИ РАДНИК ЛАНИШТЕ, тада један од ретких клубова ван града Јагодине. Тако наш клуб добија данас привилегију да може да се похвали да је један од најстаријих клубова ФСО ЈАГОДИНА. Треба напоменути да се фудбал у Ланишту играо и пре 1938. године, тако да је формирање клуба био само плод активности и доказ да је село било сазрело за фудбалски клуб.
   Клуб је у почетку играо незваничне, пријатељске мечеве, а након II светског рата, тачније, средином 50-тих година формирањем првих званичних лига и званичне утакмице.
   У прилог овим тврдњама говори и чињеница да се фудбал играо и 30-тих, 40-тих, 50-тих и 60-тих година, са кратким прекидима, а да од сезоне 1971/72. ФК МЛАДИ РАДНИК игра у КОНТИНУИТЕТУ у свим сезонама ФСО Светозарева/Јагодине без одустајања, расформирања и сл. Оваквим континуитетом ретко који клуб у Поморављу се може похвалити.
   Интересантан је и податак да пре данашњег терена популарне ДУТАРЕ, у селу постојале три локације где се играо фудбал. Одлуком МЗ Ново Ланиште из 1959. године, Дутара је званично додељена фудбалском клубу, који тако трајно решава проблем терена.
   Током седам деценија рада, клуб је имао успоне и падове, али без обзира на све испунио је главни циљ постојања, пружена је шанса свим заинтересованим мештанима за рад у клубу, било као играчи или у управи клуба. Такође, постизани су и запажени резултати а и створени су и квалитетни фудбалери као и што је клуб по потреби и могућностима доводио и фудбалере ван Ланишта, ткзв. странце.
   Клуб никада није мењао име, увек је наступао свих 7 деценија као ФК Млади радник.
   Надамо се да ће клуб и у будућности наћи начин за опстанак, јер ипак треба признати да је све ове године опстао само захваљујући појединцима који су клуб помагали понекад и више од својих могућности а не вољом Месне Заједнице која више пута у прошлости није проналазила интерес и жељу за снажну и стварну подршку Фудбалском клубу, већ је средства усмеравала на непотребне и пролазне ствари.
    У сезони 2008/09. остварен је највећи успех у историји клуба. После три узастопно освојена Купа ОФС Јагодина, освојена је и титула првака 1. Лиге Јагодина и изборен пласман у јединствену Међуопштинску лигу ФСПО.

Опширнију верзију, можете преузети овде (save target as...):

 

Табела

Copyright © 2009. ФК Млади радник, 35271 Ново Ланиште
тел: (+381 64) 1844758
design & webmaster luksa
Сва права задржана