Храмови

   Ново Ланиште је једно од ретких села у Србији које се може похвалити да има чак три православна храма који се налазе на два положаја. На месту званом ''Црквине'' налази се стари храм из XIII века посвећен Светој Великомученици Марини (Огњеној Марији), тај храм је такође познат и као ''Црква Ластавица''. У његовој непосредној близини се налази новосаграђени храм такође посвећен Светој Великомученици Марини. У самом центру села налази се храм саграђен тридесетих година прошлог века и он је посвећен Успенију Пресвете Богородице - Великој Госпојини.

Стари храм Свете великомученице Марине

Стари храм Св. Великомученице Марине

   У непосредној близини последњих сеоских кућа, на левој страни магистралних саобраћајница, железничке пруге и аутопута Београд - Ниш, на благој заравни стране Гигошких брегова, окружен густом шумом и плодним поморавским њивама налази се Храм Св.великомученице Марине - у народном памћењу: ''Огњене Марије''.

   Ово светилиште је у посебном народном поштовању и уважењу. Нарочито на дан славе 30. јула многобројни посетиоци из ближе и даље околине долазе овом светом храму, који је данас једна од парохијских цркава парохије ланишке.

   Према историјским подацима, Храм Св.великомученице Марине је само један од многих светих храмова, који су се налазили на обема обалама Велике Мораве, од Сталаћа до њеног ушћа у Дунав код Смедерева. У немирним и тешким временима ти храмови нестали су са лица земље. Поморавље је због свога географског положаја, названо ''Полутаром и челом Србије'', имало изузетно тешку судбину и мучну прошлост. У данима великих миграција - кретања, сеоба и збегова - особито под Патријархом Арсенијем IV Шакабентом, многе је храмове непријатељ срушио и попалио и са земљом сравнио. Но, трагови су ипак остали: што у историјским подацима, или у народним предањима, многи су доцније откривени и из темеља обновљени. Такву је судбину имала и ова богомоља посвећена светој великомученици Марини, коју је православни српски живаљ овог краја запамтио још и као ''Цркву Ластавицу ''(по народном веровању Ластавица је била сестра Томе и Јакова од којих је први подигао манастир Томић а други манастир Јаковић на десној обали Велике Мораве (у Ресави)).

   Трагови светог храма са ископаним и откривеним остацима: људске кости, трагови пожара и разарања, делови храмовног инвентара, особито доста новчића са насловима из доба владавине деспота Стефана Лазаревића, а такође и народно сећање које је то место поштовало као светињу, указују да је на томе месту одиста постојао свети храм.

   Данашњи храм, од посве трошног материјала, откривен је 1933. године, тада је и обновљен, а по овлашћењу патријарха српског Гаврила, антиминс је поставио протојереј ставрофор Младен Вукићевић 30. јула 1939. године. Од тада до данас у њему се служи. У време изградње новог храма који се налази непосредно поред њега и он је обновљен тако да је данас у сасвим добром стању.

 

Нови храм Свете великомученице Марине

Нови храм Св. великомученице Марине

   Нови храм посвећен Огњеној Марији саграђен је крајем 80-их година прошлог века уз обилату помоћ народа из нашег и из других околних села. Освећење темеља је обављено на дан храмовне славе 30. јула 1987.године, док је освећење храма обављено 18. октобра 1991.г. кога је обавио сада упокојени епископ шумадијски др Сава Вуковић.

   Храм је грађен према пројекту арх. М. Комарека. Иконостас, рад Драгана Милојевића из Кијева поклон је пароха Дејана Павловића. Сликар Адонис Стергиу делимично је живописао зидове храма. Антиминс епископа шумадијског др Саве.

   Новоподигнути храм лепотом свога спољашњег изгледа и својим унутрашњим простором делује веома импозантно. Саграђен од беле и црвене цигле својом лепотом скреће пажњу пролазника и са аутопута и са железничке пруге који пролазе у непосредној близини. Сваке године у време храмовне славе окупља се доста народа, и у њему се најчешће обављају венчања и крштења у оквиру парохије ланишке.  

Спомен-чесма Св. великомученице Марине

   На самом улазу у комплекс са храмовима, са десне стране, налази се спомен - чесма такође посвећена Св. великомученици Марини. Она је постојала и раније али је обновљена и преуређена у време изградње новог храма. Иначе народ верује да вода са ове чесме има лековита својства.

   Према годишњем извештају Службе хигијенско-епидемиолошког надзора Здравственог Центра у Јагодини за 2006. годину једна je од три јавне чесме на територији Општине Јагодина која има потпуно исправну воду за пиће.

 

Храм Успенија Пресвете Богородице

Храм Успенија Пресвете Богородице

   Храм Успенија пресвете Богородице изграђен је 30-их година прошлога века а у редовној употреби је од 1939. године. Те године је освећен од стране викарног епископа моравичког Дионисија. Грађен је према пројекту арх. Мирка Миленковића. Иконостас и композиција Успенија Богородице над улазним порталом рад су Живана Вулића из Ланишта, који је између два рата завршио иконописачку школу у манастиру Раковици. Аутор зидног живописа је Јанко Брашић, познати уметник из Опарића код Рековца. Антиминс епископа шумадијског Валеријана. Парохијски дом је подигнут 1949. године , а црквена сала је у изградњи.

   Од тада па до данас је то парохијски храм парохије ланишке у чијем саставу се налазе села: Ново Ланиште, Старо Ланиште, Кочино Село и Рибник. До сада у њему су служили следећи пароси: Сретен Живковић (1944-1952), Никола Петроњко (1952-1955), Добривоје Јаковљевић (1955-1956), Антоније Качаревић (1956-1976), Тихомир Анђелковић (1976-1983), Станиша Јовановић (1983-1987), Зоран Стојадиновић (1987-1989) и протонамесник Дејан Павловић (1989 до данас).

   Иначе сам облик храма је класичног моравског стила и својом величином доминира центром села. Године 2006. је детаљно обновљена спољашња фасада и бакарни кров тако да је храм поново засијао у свој својој лепоти.

   У дворишту иза цркве налази се импозантни споменик војницима изгинулим у балканским и Првом светском рату. Ту су имена 133 пала борца. Ретка су села која су дала толико жртава у овим ратовима.

Споменик војницима изгинулим у Балканским и 1. св. рату

   Село заветује Свету Тројицу, Огњену Mарију (30. јула) и Велику Госпојину (28. августа).

У Новом Ланишту је и средиште парохије ланишке. Отац Дејан Павловић, протонамесник, тел. 062/96-95-189, 035/225-107.

 

Почетна страна